Konkurs za profesionalne vojnike

Sremska Mitrovica – Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za prijem profesionalnih vojnika – mladića i devojaka za obavljanje različitih dužnosti u petnaestak gradova i opština u Srbiji.

Konkurs je raspisan za strelce, nišandžije, puškomitraljesce, snajperiste, padobrance, mehaničare za radio-uređaje i sisteme, mehaničare za radarske uređaje, ali i za kuvare, vulkanizere, protivpožarce, limare. Profesionalni vojnici biće angažovani u Beogradu, Negotinu, Sopotu, Ćupriji, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Bačkoj Topoli, Kraljevu, Novom Pazaru, Pančevu, Nišu, Užicu i Somboru.

Na konkurs, koji je raspisan početkom meseca, mogu se javiti državljani Srbije koji ispunjavaju opšte i posebne uslove među kojima je da su zdravstveno sposobni za službu u Vojsci Srbije, a što utvrđuje vojnolekarska komisija.

Od zainteresovanih se traži i da imaju najmanje osnovno obrazovanje, da im ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa i da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci. Uslov za buduće profesionalne vojnike je i da nisu stariji od 30 godina, da su odslužili vojni rok sa oružjem, osim za lica ženskog pola, da su bezbednosno provereni i da nemaju bezbednosnih smetnji za rad u Vojsci Srbije.

Oni koji budu izabrani biće angažovani kao profesionalni vojnici na šest meseci sa mogućnošću produženja ugovora do tri godine, odnosno dok ne napune 40 godina starosti. Konkurs je otvoren do 15. juna, a zainteresovani se mogu prijavljivati po teritorijalnom principu, odnosno u Vojnoj pošti u mestu gde žele da budu primljeni, objavljeno je na internet stranici Ministarstva odbrane.

Vojska Srbije je od 1. januara prošle godine i zvanično profesionalna, uz ostavljeno mogućnost i za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem za mladiće i devojke.

 

 

You May Also Like