Obnova Spomen parka

Sremska Mitrovica – Na ideju mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika culture, a uz podršku Grada Sremska Mitrovica, radovi na uređenju mitrovačkog Spomen groblja već su započeti, a trebalo bi da budu završeni do 15. aprila.

Rekonstruisana su električna osvetljenja i postavljeni su reflektori, a zatim će biti obnovljena urna, uređene baklje na humkama i postavljene ploče sa tekstovima o tome šta se tu dešavalo tokom Drugog svetskog rata.
U planu je i delimična obnova eksponata u Spomen-sobi, koja je deo spomeničkog kompleksa. Na groblju je počela da dežura i čuvarska služba, tako da kretanje na ovom prostoru, površine gotovo 15 hektara postaje bezbedno.

Prilikom obilaska radova na rekonstrukciji ovog značajnog istorijskog spomenika, gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljubiša Šulaja, naglasili su moralnu obavezu obnove spomenika, ali i to da Spomen groblje, svojom velikom površinom i prirodnim lepotama, predstavlja pluća Sremske Mitrovice.

Spomen groblje u Sremskoj Mitrovici, podignuto 1960. godine po ideji beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića najveće je stratište iz Drugog svetskog rata, ne samo u Sremu, već i Vojvodini. Jedno je od najvećih kulturnih simbola u čitavoj zemlji.

Sredstva u iznosu od osam miliona dinara za uređenje tog spomeničkog kompleksa obezbeđena su iz gradskog budžeta.

You May Also Like