Sremska Mitrovica – Sindikati prosvete rešili su da prekinu štrajk posle dogovora sa Ministarstvom prosvete.

Na sastanku u Vladi na kome je postignut dogovor učestvovali su Sindikat radnika u prosveti, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat Nezavisnost, a predstavnici Vlade bili su ministri prosvete i finansija Žarko Obradović i Diana Dragutinović.

Predstavnici sindikata i ministar prosvete su pozvali zaposlene da se od ponedeljka vrate na posao.

Obradović je novinarima nakon sastanka rekao da očekuje da se dogovoru priključi i Unija sindikata prosvetnih radnika čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je novinarima da će, prema sporazumu sa Vladom, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodatno biti povećana primanja u zavisnosti od povećanja prihoda u budžetu Srbije.

Pored redovnog povećanja plata predviđenog zakonom u zavisnosti od rasta prihoda u republičkom budžetu dodatno će biti povećane zarade, rekao je Pavlović.

Sporazumom je predviđeno da Vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine.
Eventualno dodatno povećanje zarada neće odnositi na zaposlene u javnim preduzećima.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije će u nedelju na sednici glavnog odbora odlučiti da li će pozvati svoje članove da prekinu štrajk, izjavio je predsednik tog sindikata Leonardo Erdelji.

You may also like