Sremska Mitrovica – U periodu od 24. do 29. avgusta 2011. godine, Zavičajno udruženje Nemaca Ruma iz Štutgarta iz Nemačke posetilo je Rumu svoj stari zavičaj. Posetu starom kraju predvodio je predsednik udruženja Podunavskih Švaba Ruma, gospodin Manfred Wagner. U poseti je bilo ukupno 35 nemačkih državljna, nekadašnjih stanovnika Rume. Došli su iz Nemačke, Austrije i Španije gde su nekadašnji Rumljani pronašli svoj novi zavičaj. Ljubav prema rodnom gradu Rumi, svom zavičaju nikada nisu zaboravili.

Gosti su obišli svoje kuće i ulice u kojima su odrasli. Obišli su šklolu, crkvu, groblje i još mnoga mesta u gradu i okolini. Posetili su Novi Sad, Petrovaradinsku tvrđavu, Crkvu Tekije u Petrovaradinu, Manastir Hopovo, Sremsku Mitrovicu, Vrdnik i još nekoliko mesta. Gosti su bili smešteni u Hotelu Vulin u Rumi. U organizacji posete učestvovali su: Helena Petrović, Schme Bruno i Stević Jovica.

Dogovoreno je da se sledeći susret održi 2013. godine. Tada se proslavlja 200 godina katoličke Župe Ruma. Podunavske Švabe su obećale da će tada doći sa 4 autobusa i sa svojim potomcima i familijom, koji će po prvi put videti Rumu, mesto gde su rođeni njihovi očevi i majke.

You may also like