Sremska Mitrovica – Pšenica je u Vojvodini do sada posejana na oko 120 000 hektara, rekao je profesor Miroslav Malešević sa novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

I pored toga što je istekao optimalan agrorok za setvu te žitarice, Malešević je rekao da se može još sejati u tzv. produženom optimalnom roku do 5. novembra ali uz korekciju tehnologije i pravilan izbor sorti.

Naš istaknuti stručnjak poručuje ratarima da u setvi obavezno poštuju tehnologiju gajenja pšenice jer je poznato da svaka nekvalitetno zasnovana proizvodnja utiče na prinos ali i ukupan bilans te žitarice.

U Sremskom okrugu, kako se planira, ove jeseni pšenicom treba da se zaseje oko 50 hiljada hektara, a sudeći po dosadašnjem obimu setve, svi su izgledi da će plan biti ostvaren jer je do sada setva već obavljena na više od 40 hiljada hektara.

U Sremu je registrovano od 15 do 20 litara vodenog taloga po kvadratnom metru, a setva je ponovo u punom zamahu, izjavio je sekretar Udruženja za agrar Regionalne privredne komore Vladimir Vlaović.

S ovim poslom najviše se do sada odmaklo u staropazovačkoj i rumskoj opštini.

Iako su ovogodišnju setvu pratili nepovoljni vremenski uslovi u vidu visoke temperature i suše, koji su otežavali ratarima radove u polju, na oranicama zadruge u Beški taj važan posao uspešno je završen u ranim setvenim rokovima.

Pšenica posejana 5. oktobra je iznikla, a u tehnologiji setve primenjene su sve neophodne agrotehničke mere.

Kako je za Radio-televiziju Vojvodine izjavio direktor Zemljoradničke zadruge u Beški Dragana Lončara, posejano je 115 hektara pod pšenicom od ukupno 500 hektara koliko obrađuje ta zadruga.

Pšenicom je u Sremu prošle godine bilo zasejano 41,6 hiljada hektara, što je ispod višegodišnjeg proseka. U protekloj deceniji u ovom regionu tom žitaricom u proseku je bilo zasejano oko 48 hiljada hektara.

Možda Vam se svidi i