Sremska Mitrovica – Predsednici sindikata škola sa teritorije Sremske Mitrovice danas su održali konferenciju za novinare, na kojoj su objavili potpunu obustavu rada u školama u Gradu.Dve škole, u Martincima i Kuzminu sutra će stupiti u zakonski štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta.

Nastavnici i profesori zaposleni u mitrovačkim školama, od sutra će radno vreme provoditi u školama ali neće održavati časove.Obustava nastave će trajati dok se ne ispune zahtevi sindikata.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika prosvetnih sindikata sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i nadležnim ministrima nije postignut dogovor, a naredni pregovori zakazani su za april.
Iz mitrovačkog sindikata saznajemo da postoji mogućnost sastanka sa predsednikom Tadićem u ponedeljak, 31.januara.

Sutra će rad obustaviti 1.500 škola širom Srbije, najavljeno je u četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti.

Prema najavama, Granski sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije potpuno će u petak obustaviti rad, dok je iz Sindikata obrazovanja Srbije poručeno da će sutra stupiti u zakonski štrajk skraćivanjem časova na 30 minuta.

Članovi „Nezavisnosti“ prvi su, u ponedeljak 24. januara, stupili u štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u, kako tvrde, 279 škola, dok su ostala tri sindikata najavila proteste od petka. Od ponedeljka u Sremskoj Mitrovici, časovi su skraćeni u dve srednje škole, dok na teritoriji Sremskog okruga ovom štrajku su se pridružile i neke škole iz Šida, Inđije i Stare Pazove.

Sindikat radnika u prosveti Srbije, USPRS i Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ obustaviće nastavu zahtevajući od Vlade povećanje budžetskih izdvajanja za prosvetu za 20 milijardi dinara.

Ispunjenje tog zahteva bi, prema mišljenju predstavnika tri sindikata, stvorilo uslove za povećanje plata prosvetnih radnika do kraja godine za 24,5 odsto, isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine i otpremnina radnicima koji su otišli iz prosvete.

S druge strane, članovi Sindikata obrazovanja Srbije skratiće od sutra časove zahtevajući od Vlade da obezbedi dodatnih 4,3 milijarde dinara iz budžeta za povećanje plata od 18,15 odsto.

Ministarstvo prosvete predvidelo je 114 milijardi dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Možda Vam se svidi i