Tri osobe su uhapšene, dok su protiv dve podnete krivične prijave zbog sumnje da su izvršili krivična dela neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi podataka, i računarska sabotaža.

Uhapšeni su Nenad Cvetanović (34) iz Leskovca, Miloš Milošević (21) iz Beograda i Srđan Knežević (29) iz Zrenjanina, dok su protiv Slobodana Jovanovića (30) i Dragana Aleksića (43), obojica iz Beograda, podnete krivične u redovnom postupku Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Cvetanović, Milošević i Knežević su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadleženom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni putem interneta iskoristili prethodno pribavljene administratorske šifre za logovanje na server internet sajta www.beograd.vtk.jt.rs Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a zatim kršeći mere zaštite, neovlašćeno pristupili serveru i izvršili postavljanje različitih neprimerenih tekstova. Posle toga je došlo do zastoja funkcionisanja elektronske obrade i prenosa podataka sa navedenog internet sajta.

Osumnjičeni su učinili podatke sa internet sajta www.beograd.vtk.jt.rs neupotrebljivim sa namerom da onemoguće postupak elektronske obrade i prenosa podataka, koji su od značaja za rad Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. Zbog prekomernog broja napada i izmene sadržaja internet stranica, došlo je do ozbiljnog zastoja u radu navedenog internet sajta i izmena njegovih najznačajnih delova koje su počinjen masovnim napadima, navodi se u saopštenju.

You may also like