Sremska Mitrovica -Početak 2011. godine obeležila je i pojava virusa tipa A (H1 N1). U Srbiji je za sada potvrđeno sedam slučajeva obolelih od novog gripa tipa A, od kojih su dva pacijenta priključena na aparate za disanje.
Epidemiološka situacija u Sremskom okrugu za sada je uobičajena za ovo doba godine. Pojačan je broj respiratornih infekcija, što podrazumeva infekcije gornjih i donjih disajnih puteva.
Epidemije virusa tipa A (H1 N1) za sada nema, u pitanju su samo pojedinačni slučajevi koji imaju simptome slične ovom virusu. U dva slučaja rađena su laboratorijska ispitivanja ali ni kod jednog od pacijenata nije prepoznat virus H1N1.
Ove godine, virus tipa A postao je sezonski, što znači da sezonska vakcina sada štiti i protiv tog tipa virusa. Prema mišljenju lekara, najbolji način za zaštitu i dalje je vakcinacija a prema poslednjim informacijama, u Sremskom okrugu je mnogo manje interesovanje za vakcinaciju nego prošle godine. “Vakcina ima dovoljno, a vakcinacija se posebno preporučuje starijim osobama kao i hroničnim bolesnicima” rekla je za Radio Ozon Snežana Medić, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje. Ona je uputila poziv osobama starijim od 65 godina, kao i svim hroničnim bolesnicima da se vakcinišu pre nego što primete bilo kakve simptome prehlade.

You may also like