Sremska Mitrovica – Letnje računanje vremena završava se u nedelju, 30. oktobra, u 3 časa ujutru, kada će kazaljke na časovnicima biti pomerene za jedan sat unazad, odnosno sa tri na dva sata ujutru.

„Službeno vreme“ u svetu pomera se unapred u poznu zimu, ili rano proleće, a vraća unazad u jesen, najčešće za jedan sat, ali tačan broj sati i datumi izmena određuju se na lokalnom nivou i podložni su promenama.

Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom 1970-ih godina, uz obrazloženje da se time „produžava“ dan, omogućuju uštede u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim“.

Sve evropske zemlje koriste letnje vreme, a datum pomeranja kazaljki različit je od države do države, tako da na severnoj hemisferi letnje vreme počinje poslednje nedelje marta ili prve sedmice u aprilu. Pomeranje vremena se u većini slučajeva obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi uzrokovalo veće probleme za radno stanovništvo.

Na južnoj hemisferi je početak i kraj letnjeg vremena obrnut u odnosu na severnu. Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomeranja kazaljki i veštačkog „produženja“ dana jer smatraju da prirodu ne treba „mučiti“, makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

You may also like