Mitrovčani se greju na čega stignu

Sremska Mitrovica – Mitrovčani koji imaju kuću od 100 kvadrata moraće ove godine da izdvoje od 30.000 pa do 100.000 dinara za grejanje.

Najjeftinije će proći oni koji budu punili TA peći dok je jeftina struja, dok će najskuplje grejanje platiti oni koji imaju centralno grejanje.

Na stovarištima kažu da prodaja uglja ide odlično,a da mu se trenutna cena zavisno od vrste kreće od 6200 koliko košta drveni ugalj „Vreoci“ pa sve do 12000 dinara po toni.

Grejanje na struju će i ove godine biti najjeftinije, ali samo za one koji imaju dvotarifna brojila i jeftinu struju. Prema računici, svi koji TA peći budu punili noću, u vreme jeftine električne energije, moći će šest meseci da greju kuću od 100 kvadrata sa oko 300 evra. To je skoro 3,5 puta manje nego što će ove godine morati da plate građani koji imaju centralno grejanje. Ipak, to ne važi za one koji imaju jednotarifna brojila, jer će njih šestomesečni račun za grejanje 100 kvadrata izaći oko 1.000 evra.

Još skuplje će proći oni koji se greju na gas. Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović već je najavio da će od novembra gas poskupeti oko 10 odsto, pa se u maloprodaji može očekivati nova prosečna cena od 35 dinara za kubik. Tako ćete za ovu sezonu morati da izdvojite oko 75.000 dinara za grejanje kuće od 100 kvadrata.

Nikola M. iz stambenog naselja „Hesna“, kaže da će se ove zime grejati na drva koje je tokom leta Sava izbacila, a on ih sakupio, isekao, skladištio i tako spremno dočekao zimu.

Mali je broj mitrovčana koji će se grejati samo na jednu vrstu grejana.

Vera K. iz stambenog naselja „Stari Most“ kaže da će „prezimiti“ uz pomoć drva a po potrebi će se dogrevati gasom, dok će se Jelica L. iz Laćarka tokom dana grejati ložeći kukuruz, jer ne želi da ga proda po niskoj tržištnoj ceni, dok će se noću dogrevati na ugalj.

Ima i onih ekstremnijih slučajeva kao što je Aleksandar Lj. iz stambenog naselja „Nikola Tesla“. Aleksandar je tokom leta sakupljao drveni otpad, stare gume i ostale predmete koji su građani ostavljali pored kontejnera tokom godine, i sada tim planira da se greje.

You May Also Like