Sremska Mitrovica – Posle tronedeljnog zimskog raspusta, za učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je prvi radni dan. Školska slava Sveti Sava koji se obeležava 27. januara, biće radan ali nenastavni dan, dok je Dan državnosti Srbije 15. februar neradan dan. Sledeći odmor za đake sledi na proleće, od 22. aprila do 4. maja.
Povodom dana Svetog Save, škole iz našeg grada organizuju različite aktivnosti. Svečana Svetosavska akademija biće obeležena u školama i crkvama u Sremskoj Mitrovici.
Najavom Sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ možda će đaci imati još neradnih dana jer iz ovog Sindikata kažu da će od 24. januara njihovi članovi držati časove u trajanju od 30 minuta, dok je prema najavama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije 28. januar dan kada će doći do potpune obustave rada.
Nezadovoljni stanjem u prosveti kao i lošim materijalnim položajem, predstanici ovih sindikata bi trebalo u toku ove nedelje da stupe u pregovore sa Vladom Srbije. Podsetićemo da plate u prosveti nisu menjane dve i po godine, pa prosečna zarada iznosi 36.000 dinara. Najavljenim povećanjem prosvetari bi dobili oko 720 dinara više, što je manje od 10 % koje zahtevaju.
Prema informacijama kojima raspolaže redakcija Ozon radija, u našem gradu za sutra je najavljen sastanak gradskog odbora sindikata, na kome će prisustvovati predsednik sindikata škola sa teritorije Sremske Mitrovice, a razgovaraće se o uslovima koje sindikat zahteva, na sastanku će se doneti i konačna odluka po pitanju najavljenog štrajka.

You may also like