Sremska Mitrovica – Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi po broju obolelih od raka pluća, a prema poslednjim podacima, registrovano je 4.800 novoobolelih među kojima je sve veći broj žena, saopštio je Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Povodom nastavka kampanje „Tvoja pluća, tvoja odluka“ saopšteno je da od najsmrtonosnijeg i najčešćeg karcinoma u svetu svakog minuta umru dve osobe, 3.000 ljudi dnevno izgubi život, a godišnje više od milion.

Predsednica Udruženja pulmologa Srbije Gordana Radosavljević kazala je da rana dijagnostika raka pluća predstavlja veliki problem, jer su respiratorne tegobe nedovoljno specifične i nema upozoravajućih simptoma.

Ona je navela da je karcionom pluća agresivni tumor koji zahteva kombinovane metode lečenja i dodala da je značajna prevencija – borba protiv upotrebe duvana.

Kampanja „Tvoja pluća, tvoja odluka“ koja će biti nastavljena u novembru – mesecu borbe protiv raka pluća, ima za cilj da ukaže građanima da obrate više pažnje na zdravlje svojih pluća.

Takođe, kampanja ima za cilj i da ukaže da

You may also like