Sremska Mitrovica – Na zelenoj i kvantaškoj pijaci u Sremskoj Mitrovici u proteklih deset dana je zabeležena slabija ponuda paprike, paradajza, krastavaca, tikvica i patlidžana, što je uslovilo porast cena ovih povrtarskih kultura.

U oktobru je zabeležena bolja ponuda kupusa, krompira, šargarepe, cvekle i praziluka.

Slabija ponuda paradajza uticala je na rast cene tog povrća koja je na kvantaškim pijacama najčešće iznosila 30 dinara za kilogram (din/kg), dok je na zelenim pijacama bila 50 din/kg. Sa obimom ponude oslabio je i kvalitet proizvoda.

Paradajz se u septembru na većini kvantaških i zelenih pijaca u Srbiji mogao pazariti po dominantnoj ceni od 20 din/kg.

Asortiman i ponuda paprike bili su takođe slabiji u poslednjoj nedelji oktobra, a najčešća prodajna cena babure pakovane u džak ili kutije na kvantaškim pijacama bila je ista kao u septembru i iznosila je 50 din/kg.

U oktobru je evidentiran slabiji obim i kvalitet crvene paprike za ajvar, ali je na kvantašima, kao u septembru, dominirala cena od 40 din/kg.

Na zelenim pijacama u Srbiji je zabeležen rast cene ove povrtarske kulture u odnosu na prethodni mesec i dominirao je iznos od 80 din/kg.

Paprika šilja prodavala se po ceni od 40 do 100 din/kg u zavisnosti od kvaliteta i obima ponude i tražnje. Patlidžan se tokom oktobra prodavao po ceni od 25 din/kg do 50 din/kg.

Crvenog i belog krompira bilo je u izobilju na pijačnim tezgama, a cene ovih proizvoda su u veleprodaji iznosile 25 din/kg, a u maloprodaj 30 din/ kg.

U oktobru je nastavljen trend dobre ponude i tražnje crnog luka. Na kvantašima u Srbiji je dominirala cena od 25 din/kg. Na zelenim pijacama je zabeležen rast u odnosu na septembar, pa je dominirao iznos od 50 din/kg.

Ponuda belog luka u odnosu na prethodni mesec količinski je bila nepromenjena, u veleprodaji je dominirao iznos od 250 din/kg, a u maloprodaji 500 din/kg.

Na pijačnim tezgama su se i tokom oktobra i dalje mogli pazariti krastavci kornišoni mada je cena ove povrtarske kulture u odnosu na prošli mesec bila duplo viša, pa je u veleprodaji dominirao iznos od 60 din/kg, a maloprodajna cena bila je 100 din/kg.

You may also like