Sremska Mitrovica – Škole spremne za početak nastave, đake ne čeka mnogo iznenađenja. U prvi razred krenuće hiljadu đaka prvaka manje nego prošlog septembra.

Školske klupe napuniće prvog septembra oko 920.000 đaka osnovnih i srednjih škola. U školu će krenuti i oko 70.800 prvaka. Većina roditelja već je upisala decu, ali broj nije konačan, jer rok za upis učenika ističe sa prvim danom škole.

– Prošle godine imali smo oko 72.000 đaka prvaka – podseća Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete. – Nažalost, tendencija je takva da svake godine imamo hiljadu đaka manja, što znači da se gasi jedna velika škola u Srbiji.

Osim trećaka, koji će ove godine prvi put dobiti besplatne udžbenike, za ostale đake nema mnogo novina. Ranije najavljena reforma srednjih škola kasni, pa i nastavni planovi ostaju isti.

Ove godine iz osnovnih škola izašla je prva generacija osmaka koja je učila po reformisanim programima i trebalo je da ih dočeka reformisana nastava u srednjoj školi. Njih 60.000 stiže u srednje stručne škole, 14.000 u ogledna odeljenja, a oko 18.000 u gimnazije. Međutim, lančano se kasnilo na liniji Ministarstvo prosvete – Zavod za unapređivanje obrazovanja – Nacionalni prosvetni savet, tako da novi planovi nisu usvojeni.

Nove programe dobila su prošle godine samo ogledna odeljenja prvih razreda srednjih škola, ali sada ni za njih još nije usvojen program po kome će da uče u drugom razredu. Nacionalni prosvetni savet zaseda 30. septembra i moguće je da će tada, u ”minut do 12”, da usvoji planove za ogledna odeljenja. Gimnazije nisu na dnevnom redu.

You may also like