Sremska Mitrovica – U Vojvodini je ove godine proizvedeno oko 1,25 miliona tona pšenice, što je za 27,6 odsto više nego prošle godine, saopštila je juče Vlada Vojvodine.

Kako se navodi u izveštaju koji je razmatrala pokrajinska vlada, ovogodišnji prosečan prinos pšenice iznosi 5,14 tona po hektaru i najviši je prosečan prinos ostvaren u poslednjih deset godina na teritoriji Vojvodine.

Najviši prosečni prinosi pšenice u Vojvodini, koji iznose više od šest tona po hektaru, ostvareni su u Staroj Pazovi, Bačkoj Topoli i Subotici.

Vlada Vojvodine je saopštila da su raspoloživi silosni i drugi skladišni prostor u Pokrajini omogućili preuzimanje i smeštaj celokupnog roda pšenice.

Prosečan prinos ozimog krmnog ječma u ovoj godini iznosi oko 4,67 tona po hektaru i viši je za tonu u odnosu na prošlu godinu.

Prosečni prinos jarog ječma je oko 3,94 tona po hektaru, što je u odnosu na prošlu godinu takođe više za oko jednu tonu.

Žetva uljane repice je u potpunosti završena i ostvaren je prosečni prinos od oko 2,86 tona po hektaru, što je više nego 2010. za oko 21 odsto.

Vlada Vojvodine je danas predložila Vladi Srbije da se unapredi otkup pšenice, tako što će se rod vrednovati na osnovu tehnološkog kvaliteta zrna.

You may also like