Štrajk se nastavlja – Od utorka u Sremskoj Mitrovici časovi 30 minuta

Sremska Mitrovica – Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije doneo je na današnjoj sednici odluku da se nastavi sa štrajkom u školama.
Sindikalci Unije ne prihvataju protokol potpisan sa Vladom Srbije jer im time, kažu, nije ispunjeno ništa od onog što su tražili.
Posle sednice u Beogradu održan je i sastanak predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika iz Sremske Mitrovice, kome je prisustvovao i predstavnik Međuopštinskog odbora iz Rume i predstavnik prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

Na današnjem sastanku je odlučeno da škole u Sremskoj Mitrovici nastavljaju sa potpunom obustavom rada u ponedeljak, dok će u utorak časovi biti skraceni na 30 minuta.Ovakvu odluku su doneli da bi zaštitili prosvetne radnike od represije.
Protest, osim Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije nastavlja i sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ koji je odlučio da nastavi štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Osim Unije sindikata prosvetnih radnika i sindikat prosvetnih radnika „Nezavisnost“ neće potpisati protokol s Vladom Srbije, prema kome je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, koji su u petak uveče sa vladom potpisali predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikat obrazovanja Srbije.
Protokol nije jasan i nema preciznog dogovora o povećanju zarada prosvetnih radnika, navode predstavnici sindikata. „Taj Protokol, koji je ponudila vlada zasniva se na principu ‘ako bude- biće’, odnosno, ne nudi ništa“, rekao je predsednik Unije Leonardo Erdelji.

Naglašavajući da su Sindikat obrazovanja i Sindikat radnika u prosveti izdali članstvo, Unija najavljuje i prikupljanje potpisa za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića .
Na današnjem sastanku je doneta i odluka da svi zahtevi Unije prosvetnih radnika od 1.septembra ostaju na snazi.
U Uniji sindikata u Sremskoj Mitrovici je 920 prosvetnih radnika, dok je na teritoriji Srbije njihov broj 35.000.
U Sremskoj Mitrovici muzička škola „Petar Krančević“ i srednja tehnička škola „Nikola Tesla“ ne pripadaju ovom sindikatu.U Rumi od 13 skola, deset nastavljaju sa štrajkom.
Danas je na sastanku potvrđeno i da će se škola u Martincima takođe pridružiti štrajku prosvetnih radnika.
Sindikat „Nezavisnost“ broji 18.000 članova.Sutra obustavu rada nastavlja oko 60.000 ljudi u Srbiji.
Glavni odbor Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuje i prvi u nizu protesta u Srbiji u četvrtak u Čačku.

You May Also Like