Sremska Mitrovica – Članice Unije sindikata prosvetnih radnika, Sindikata radnika u prosveti i sindikata „Nezavisnost“ najavljuju da će potpuno obustaviti rad 9. marta, a potom 23. marta organizovati protestni skup ispred Vlade Srbije.
U zajedničkom saopštenju ta tri sindikata navedeno je da će protiv direktora škola koji sprovedu ministarstvo uputstvo o umanjenju zarada biti pokrenut postupak za razrešenje i krivične prijave zbog kršenja zakona i ometanja štrajka.
U saopštenju, u kome se ukazuje na moguće ugrožavanje završetka tekuće školske godine, najavljuje se krivična prijava protiv ministra Obradovića zbog, kako je navedeno, „otvorene i nezakonite zaštite Sindikata obrazovanja Srbije i njenog lidera Branislava Pavlovića, čime ostale zaposlene stavlja u neravnopravan položaj pred zakonom“.
Tri sindikata traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada za 18 do 20 odsto, kao i izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika.

You may also like