Sremska Mitrovica – Za zimnicu, školu i ogrev potrebno najmanje 93.000 dinara. Najskromnije zalihe 10.000 dinara. Pribor i udžbenici 20.000 dinara.

Odmor još nije otplaćen, a spisku novih troškova ne nazire se kraj. Septembar tradicionalno satire kućni budžet i trenutno niske cene sezonskog voća i povrća teško da će neutralisati izdatke za školarce, novu garderobu i ogrev. Gruba računica pokazuje da će porodici sa dvoje dece pred ovu jesen zimnica, priprema za školu i ugalj odneti i do 93.000 dinara. To su skoro tri prosečne plate.

Zimnica je, makar sada tako deluje, manji problem. Paradajz se trenutno prodaje i za 15 dinara po kilogramu, pa kome je dovoljno 20 litara domaćeg soka i 600 dinara završava kupovinu. Najjeftinije paprike trenutno koštaju 50 dinara, a najčešće se nalaze za 70 dinara po kilogramu. Ko ne preskače ajvar zimi, trebalo bi da kupi najmanje 50 kilograma ovog povrća. To ga sada košta od 2.500 do 3.500 dinara. Kada se dodaju kornišoni, kupus i ostalo povrće za turšiju, koje još nije na spisku prioriteta, skormna zimnica izađe najmanje 10.000 dinara.

Školski pribor je već ozbiljnija stavka. Osnovci od prvog do trećeg razreda ne moraju da brinu previše o udžbenicima, jer ih dobijaju besplatno. Ali zato za radne sveske i ostali školski pribor, u zavisnosti od uzrasta, moraju da izdvoje od 5.000 do 7.000 dinara.

– Što je uzrast đaka manji, manji su i troškovi – kažu u knjižarama. – Za đaka koji ide u četvrti ili peti razred pribor, sveske i vežbanke koštaju od 4.500 do 5.000 dinara. Za svaki sledeći razred veći je broj predmeta, pa i zbir na kraju.

Za srednjoškolce računica je još složenija. Za kupovinu najneophodnijih knjiga i svezaka iz kućnog budžeta treba izdvojiti oko 20.000 dinara. Ali, to nije sve. Učenici srednjih stručnih škola za praktičnu nastavu moraju sami da kupe radnu uniformu, a u nekim školama i sredstva za rad.
Ali u školu se ne kreće samo sa novim rancem i sveskom. Nema tog roditelja koji, ako ikako može, detetu neće obnoviti i garderobu.

Iako još greje leto, svako ko nije priključen na daljinski sistem grejanja zna da je vreme da se misli na ogrev. Prosečnom domaćinstvu za sezonu treba oko 45.000 dinara. Toliko košta četiri tone sušenog uglja „vreoci“. Kameni ugalj iz Banovića, međutim, košta najmanje 14.500 dinara po toni, a „ruski kameni“ će biti najmanje 18.000 dinara za tonu.

You may also like