Sa HIV-om danas u Sremu živi preko 30 osoba

Sremska Mitrovica – Širmo Srbije i ove godine obeležiće se 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side.

Ovogodišnja nacionalna kampanja realizovaće se pod sloganom „Ako reskiras, treba da se testiras, bolje da znaš“, imajući u vidu da je ključna aktivnost upravo promocija značaja blagovremenog testiranja na HIV.

Povodom obeležavanja ovog dana, danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održana konferencija za štampu na kojoj su prisutvovali predstavnici Gradske uprave za predškolsko obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i omladinu, predstavnici Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, Kancelarija za mlade grada Sremska Mitrovica, Crveni Krst, Karitas, kao i pretstavnici školskog parlamenta ekonomske škole „9. Maj“.

Dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje, radi se svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova u Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica, dok će se 1. decembra, testiranje vršiti od 07:00 do 19:00 časova, a izdavanje rezultata već sutradan, rečeno je na konferenciji za štampu, održanoj u Gradskoj kući.

Za testiranje nije neophodna zdravstvena knjižica ni uput. Testiranje svih onih koji su bili u riziku od HIV infekcije vrši se anonimno i besplatno.

Takođe, istog dana 11:00 časova u Svečanoj sali Muzeja Srema, biće održano predavanje za mlade na temu HIV-a.

Kancelarija za mlade grada Sremska Mitrovica, kao i prethodne dve godine, 1. decembra će na svom štandu postavljenom na gradskom trgu deliti kondome kao i edukativni materijal.

Od 1985 do danas u Sremu je registrovabo 51 HIV lice, 31 slučaj AIDS-a i 19 lica umrlih od posledica AIDS-a.

Dominantan način zaražavanja HIV virusom u periodu od 1985. do 2011. godine, jeste nezaštićen homoseksulani odnos kod 23 lica , zatim nezaštićeni heteroseksualni odnos kod 9 lica, hemofilija kod 8 lica, intravenski 4 lica, dok kod 7 lica put zaražavanja nije poznat, kaže statistika Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

U Sremu 2011. godine registrovano je 7 HIV osoba, od kojih je 5 obolelo.

Prema preliminarnim podacima kojima raspolaže Institut za javno zdravklje Vojvodine, sa HIV-om u Sremu danas žive 32 osobe od kojih je 12 lica obolelo.

You May Also Like