Sremska Mitrovica – U toku protekle nedelje na teritoriji Srema registrovano je 157 slučajeva gripa.
Građani koji su zatrazili lekarsku pomoć zbog oboljenja sličnih gripu imali su uobičajene simptome sa lakšim kliničkim slikama.Do sada je nekoliko pacijenata hospitalizovano.
U prethodne dve nedelje potvrđen je sezonski grip tipa A (H3 N2) i tip B, a od juče je potvrđen i prvi slučaj prošlogodišnjeg gripa tipa A (H1 N1). Još uvek nema razloga za proglašenje epidemije, dok se prema rečima Snežane Medić, načelnice Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavoda za javno zdravlje, povećanje broja obolelih očekuje već u februaru.
Simptomi virusa tipa A (H1 N1) su slični simptomima sezonskog gripa: bol u zglobovima i mišićima, kašalj, bol u grlu, otežano disanje, povišena telesna temperatura.
Građanima koji osete siptome slične gripu savetuje se da se odmah jave svom lekaru.Hospitalizacija je neophodna samo u težim slučajevima, ako kod pacijenta već postoji: upala pluća, bronhitis, dijabetes, bolest srca, bolest bubrega ili jetre.
Mere zaštite od ovog virusa su redovno pranje ruku, pokrivanje usta i nosa prilikom kijanja i kašljanja, izbegavanje rukovanja, grljenja i ljubljenja, a na prvom mestu izbegavanje kontakta sa zaraženom osobom.

Možda Vam se svidi i