Sremska Mitrovica – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije otkazala je štrajk upozorenja najavljen za ponedeljak, 3. oktobar.

Prosvetari su od resornog ministra dobili čvrsta uveravanja da će nakon rebalansa budžeta država ispuniti dug prema zaposlenima u prosveti.

Predsednik Unije Dragan Matijević rekao je da je u telefonskom razgovoru sa ministrom Žarkom Obradovićem dobio uveravanja da će zasedanje Skupštine Srbije, posvećeno rebalansu budžeta, biti održano 11. oktobra. Usvajanjem rebalansa budžeta biće stvoreni uslovi da Ministarstvo prosvete i nauke ispuni dug prema prosvetnim radnicima, preneo je Matijević reči ministra Obradovića.

Tu se pre svega misli na isplatu jubilarnih nagrada za 2009. i 2010. godinu i isplatu otpremnina kolegama iz Vojvodine, kao i na isplatu jubilarnih nagrada za 2011. godinu, što će biti obaveza lokalnih samouprava. „Ministar prosvete čvrsto stoji iza obećanja da će odmah nakon rebalansa budžeta“ taj novac „leći“ na račune, rekao je Matijević i podsetio da je po sporazumu predviđeno da jubilarne nagrade za 2011. godinu budu isplaćene do kraja godine.

Samim tim, kako je rekao, najavljenog štrajka upozorenja neće biti, ali će Unija pomno pratiti razvoj situacije, jer za novi štrajk upozorenja nikada nije kasno.

You may also like