Sremska Mitrovica – Književna zajednica Sremske Mitrovice u utorak 14. juna 2011 godine sa početkom u 20 časova u Carskoj palati organizuje promociju knjiga Vojislava Radojkovića – Posledenji dani bioskopa „Delo“ i Karla Astrahana – “Paganska knjižara”.
Poslednji dani bioskopa „Delo“ nadasve je slojevit roman čija je radnja smeštena u mali provincijski grad, gde osam junaka naratora, zaljubljenika u filmsku umetnost, redovno, iz večeri u veče, posećuje bioskop u nadi da će tako pobeći od jednoličnog života i pronaći kakav-takav smisao. Bioskop se tako otkriva kao pribežište za junake ovoga romana čije su sudbine i životi ispreplitani čudnim nitima, pa i za samog pripovedača, Vojislava Radojkovića, osnivača bioskopa „Delo“, čoveka mrtvog više od dve decenije koji zbog snažne ljubavi prema svom delu od istog ne uspeva da se odvoji i napusti ovaj svet. A ti poslednji dani bioskopa dani su kada čudni događaji i višestruka ubistva počnu da menjaju lik jednog mesta i živote junaka ovoga romana.

Vojislav Radojković rođen je 1965. u Petrovcu na Mlavi. Završio je Poljoprivredni fakultet u Beogradu 1995. godine, a književnošću je počeo da se bavi 2006, i već naredne je objavio svoj prvi roman pod nazivom Nisam ja budala. Živi i stvara u Beogradu.

Paganska knjižara

Iznikao na tradiciji najbolje fantastike, roman „Paganska knjižara“ Karla Astrahana, je, kako ga je sam autor u podnaslovu odredio, omnibus-roman sastavljen od osam glava-priča različitog sadržaja ali povezanih istom idejom, osnovnim motivom i atmosferom. Poigravajući se mitologijom, folklorom, motivima i temama čije je poreklo u paganskoj tradiciji, autor je pokazao kako se pod uplivom fantastičnog menjaju čovek i njegov dotadašnji život, istovremeno otkrivajući veliku istinu o ljudskim slabostima, ali i vrlinama i snazi čovekovog bića.

Ovo je prvi roman Karla Astrahana, pesnika i pripovedača.

You may also like