Sremska Mitrovica – Poreska uprava Srbije traži da podaci o najvećim dužnicima budu javni.
Ta institucija je još početkom godine poslala predlog Ministarstvu finansija da se iz Zakona o poreskim postupcima i administraciji izbriše član sedam, kojim se podaci o poreskim obveznicima tretiraju kao službena tajna, kažu u Poreskoj upravi. Sličnu preporuku dao je i Međunarodni monetarni fond, ali ni nakon šest meseci od inicijative do promene nije došlo.
Poslodavci koji ne isplaćuju plate radnicima duže od tri meseca mogli bi da završe i u zatvoru ukoliko bude usvojen predlog Socijalno-ekonomskog saveta. Ko su poslodavci koji duguju i državi i zaposlenima javnost u Srbiji sazna tek pošto se nezadovoljni radnici pojave na ulici.

Potpuno suprotno praksi u evropskim zemljama, u kojima se jednom mesečno objavljuje spisak sto najvećih dužnika, kod nas su ti podaci tajna. Umesto od zvaničnih institucija, o radnicima koji mesecima ne primaju platu, koji ne mogu da se leče jer nemaju overene zdravstvene knjižice i nigde nisu registrovani jer im gazda ne uplaćuje radni staž i dalje saznajemo u medijima.
Pravih sankcija za takve poslodavce do sada nije bilo. Ukoliko Vlada Srbije tokom sledeće nedelje prihvati predlog Socijalno-ekonomskog saveta da poslodavci koji ne isplaćuju plate radnicima duže od tri meseca krivično odgovaraju, zbog neodgovornosti prema svojim zaposlenima oni bi mogli da završe i u zatvoru.

Izvor

You may also like