Sremska Mitrovica – Za poslednjih devet godina na teritoriji sremskomitrovacke opštine nestala su 4 sela velicine današnjeg Divoša.

Ovo su preliminarni rezultati nedavno sprovedenog popisa stanovništva za grad Sremska Mitrovica.

Zvanicni rezultati bice poznati 15. novembra, mada se i na osnovu ovih preliminarnih može zakljuciti da u odnosu na poslednji popis na teritoriji Sremske Mitrovice živi više od 5 hiljada stanovnika manje.

Iako još uvek nisu zvanicno objavljeni prvi rezultati popisa, prema preliminarnim rezultatima može se zakljuciti da u Mitrovici u odnosu na popis od pre 9 godina živi 5.557 stanovnika manje. Podaci popisne komisije kažu da je: U Sremskoj Mitrovici 2002. godine živelo 85.902 stanovnika dok preliminarni podaci govore da danas u tom Gradu 80.325 stanovnika.

U Sremskoj Mitrovici se u poslednjih devet godina broj stanovnika znacajno smanjio, kažu u gradskoj popisnoj komisiji. Primera radi, to znaci da je od 2002. godine nestalo 4 sela velicine današnjeg Divoša.

„Kada uporedimo ove rezultate sa rezultatima iz 2002. godine, kada je Sremska Mitrovica imala 85.902 stanovnika, rezultati su skoro poražavajuci, da nas toliko manje ima u poslednjih 9 godina“, istakla je Vasilija Brocic, predsednik popisne komisije u Sremskoj Mitrovici.

Zvanicni rezultati popisa bice objavljeni 15. novembra, ali i na osnovu ovih preliminarnih može se zkljuciti da je Mitrovcana iz godine u godinu sve manje. Razlog tome su, kažu u Zavodu za statistiku, migracije stanovništva u velike centre i negativna stopa prirodnog priraštaja.

„U prilog tome dovori i prirodno kretanje stanovništva, odnosno na našem podrucju stopa mortaliteta je veca od stope nataliteta, što je svakako uticalo na smanjenje broja stanovnika“, rekao je Branko Dragišic, nacelnik Odeljenja statistike u Sremskoj Mitrovici. Procenjuje se da je od predhodnog popisa 2002.godine broj stanovnika Srbije opao za 200.000 do 300.000 ljudi. Ukoliko se taj trend nastavi, procenjuje se da ce 20 godina u Srbiji živeti million stanovnika manje. Da bi jedan narod opstao, potrebno je da iza jednog para ostane dvoje dece. Porodica u Srbiji, medutim, statisticki, jedva da je troclana.

You may also like