Sremska Mitrovica – Članovi Nezavisnog sindikata policije stupiće u četvrtak, 3. Februara sa početkom u 07,00 časova, u generalni štrajk, smanjenjem rada na zakonski minimum zbog lošeg materijalnog stanja pripadnika policije, navodi se u saopštenju Nezavisnog sindikata.
Iz Nezavisnog sindikata su najavljena očekivanja, da će više od polovine zaposlenih u policiji stupiti u štrajk.
Štrajk podrazumeva minimalan rad policijskih organa. Zaposleni u policiji će doći uredno na posao, primiće obaveze i zadatke, nakon čega će obavestiti starešine da su u štrajku.
Policija će tokom štrajka intervenisati samo u slučaju ugrožavanja javnog reda i mira u većem obimu, i u slučaju dojava o teškim krivičnim delima.Za građane to znači da neće moći završavati poslove produžetka ili vađenja dokumanata kao sto je lična karta, pasoš i ostalo.
Nezavisni sindikat policije zahteva, pored povećanja zarada zaposlenih u MUP-u za 40 odsto, hitno potpisivanje Posebnog kolektivnog ugovora po uslovima prihvatljivim za zaposlene do 5.maja 2011.godine, hitnu izmenu Zakona o policiji i adekvatno materijalno-tehničko opremanje policajaca.
Snežana Filipović Brežnjak, predsednica štrajkačkog odbora za radio Ozon kaže , da u Policiji postoji nekoliko sindikalnih organizacija ali reprezntativna su dva, Nezavisni sindikat I Policijski sindikat Srbije.
Danas će predstavnici drugog sindikata održati sastanke u policijskim upravama, u Sremskoj Mitrovici I šidu I odlučiti da li će se pridružiti štrajku.
Pored povećanja zarada zaposlenih, jedan od važnih zahteva je i adekvatno materijalno-tehničko opremanje policajaca, Snežana Filipović Brežnjak kaže da policijski službenici već sedam godina nisu dobili adekvatnu uniformu, pa je jedan od zahteva i bolja kontrola tendera pri nabavci opreme za policiju.
Policijski službenici kako navode u strajkačkom odboru nisu plaćeni ni za prekovremeni rad ili noćni rad, što takođe treba da se promeni.
U Sremskom okrugu, u štrajku učestvuju i Granični prelaz Sremska Rača i Batrovci.Na graničnim prelazima kontrole će tokom štrajka biti pooštrene.
Početak strajka policije se poklapa i sa najavljenim mitingom Srpske napredne stranke u Beogradu, koji će se održati samo dva dana kasnije, međutim Snežana Filipović Brežnjak kaže da 5.februara policija neće biti u štrajku kada je ovo okupljane u pitanju, što znači da će obezbeđenje na mitingu biti u punom sastavu i u pripravnosti jer štrajk je nezadovoljstvo zaposlenih u policiji sa svojim statusom ali su građani i dalje na prvom mestu, i policija neće dozvoliti problem na najavljenom mitingu SNS.

Štrajk će trajati do potpunih ispunjenja zahteva i potpisivanja protokola sa Vladom i Ministarstvom unutrašnjih poslova.

You may also like