Sremska Mitrovica – U Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici od posledica virusa novog gripa preminuo je pacijent iz Šida (62), saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.
Na području Vojvodine do sada su od posledica tog gripa umrle 32 osobe, a u poslednja 24 sata na bolničko lečenje primljeno je šest novih pacijenata.
Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo 21.februara izdalo je i naredbu za potpunu zabranu posete bolesnicima na stacionarnom lečenju u ustanovama sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, zbog porasta broja obolelih pacijenata, registrovanih smrtnih ishoda, kao i visokog intenziteta aktivnosti gripa H1N1 na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.
U februaru 2011. godine u AP Vojvodini se beleži dalji porast broja obolelih sa simptomima gripa.
Do danas je virusološkim ispitivanjem u Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, Beograd, kod 80 pacijenata, sa područja AP Vojvodine, potvrđena infekcija izazvana virusima gripa.
Dominira podtip A(H1N1), koji je dokazan kod 73 pacijenta, a u pojedinačnim slučajevima su dokazani 3 slučaja virusa A(H3N2) i 4 slučaja virusa gripa tipa B. Bolest je potvrđena na celoj teritoriji Vojvodine.
Dana 18.02.2011. godine potvrđen je peti, a 19.02.2011. šesti smrtni ishod uzrokovan infekcijom virusa gripa A(H1N1). Peti smrtni ishod registrovan je u Subotici. Radi se o osobi uzrasta 44 godine, bez prethodnog komorbiditeta, a do smrtnog ishoda je došlo nakon 15 dana bolesti. Šesti smrtni ishod registrovan je na teritoriji Sremske Mitrovice kod osobe uzrasta 33 godine nakon 11 dana bolesti gde je došlo do komplikacije osnovne bolesti.

You may also like