Pojeftinjenje životnih namirnica?

Sremska Mitrovica – Ukidanje spoljnotrgovinskih opterećenja, carina i prelevmana, posebno na sojinu sačmu usloviće smanjenje troškova proizvodnje stočne hrane, što bi za posledicu trebalo da ima manje troškove za proizvođače mesa, a samim tim i za pojeftinjenje te životne namirnice. Ministarstvo poljoprivrede nastaviće sa ulaganjima u stočasrku proizvodnju, kako bi domaće tržište imalo dovoljne količine mesa i mesnih prerđevina, ali i da bi se pospešio izvoz.

Stočarska proizvodnja će i u narednom periodu biti podržana brojnim olakšicama kako bi se povećao broj grla i smanjili troškovi proizvodnje. Ukidanje spoljnotrgovinskih opterećenja, carina i prelevmana na uvoz sojine sačme je prvi korak ka stabilnijoj situaciji na tržištu mesa, istakao ministar poljoprivrede Dušan Petrović. Učešće broja grla stoke po hektaru je najbolji pokazatelj stepena razvijenosti jedne zemlje. Kod nas je taj stepen poslednjih nekoliko godina u padu, tako da nastojanja resornog Ministarstva za povećanje broja grla i pojeftinjenje proizvodnje treba da ohrabre stočare, poručio je Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije.

Ovogodišnji prinosi pšenice, soje, suncokreta, kukuruza i šećerne repe su veoma dobri, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Sa novim merama usmerenim ka stočarstvu i dobrim proizvodnim rezultatima u ratarstvu nema razloga za bilo kakva poskupljenja hrane, poručuju iz resornog Ministarstva. Bolja situacija u stočarskoj proizvodnji ne može biti primetna odmah, stav je poljoprivrednih stručnjaka. Donete mere i velika ulaganja u stočarsku proizvodnju, stočne hrane i prerađivačku industriju za nekoliko meseci daće očekivane rezultate, a to je prvenstveno povećanje broja grla žive stoke i jeftiniji tov, smatraju stručnjaci.

You May Also Like