Sremsko Mitrovica – Sremska Mitrovica otvaranjem 8. po redu „Srem Folk Fest-a“, juče, postala je kulturni centar Srbije.

Uprkos lošim prognozama što se vremena tiče, vreme je ipak išlo u korist ovog Internacionalnog festivala, tako da je centralna manifestacija, otvaranja festivala, ipak održana na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici.

Neposredno pred svečano otvaranje, folklorski asambli iz Meksika, Slovačke, Portugala, Slovenije, Bugarske, Italije, Crne Gore, Bosne i Hercegovina, i zemlje domaćina, prodefilovali su u svojim nošnjama centralnim ulicama Sremske Mitrovice.

Tokom defilea, folkloraši su nam nagovestili šta nas to očekuje na centralnoj bini, odigravši deo svog repertoara na centralnom Gradskom trgu.

Organizatori ovog festvala kao i Grad Sremska Mitrovica, očekuju veliku posećenost ovog festivala, od 11.000 – do 15.000 posetilaca u toku festivalskih dana.

Srecijalni gost „Srem Folk Fest-a“, ove godine je ambasadorka Meksika u Srbiji , gospođa Mersedes Ruis Zapata, koja je ovom prilikom rekla da je folklor u Meksiku veoma važan zato sto predstavlja kombinaciju različitih kultura, kultura pre nego sto su postojali, jer su doseljenici Španci i Hispanci kao i drugi emigranti donosili neke svoje karakteristike u igri i plesu, i samim tim folklor u Meksiku se menjao.

“Ovde sam prvi put, veoma mi se dopada ambijent, puno je ljudi, veoma je živo, mislim da je trenutna atmosfera idealna za ples koji će se ovde i izvesti, a grad Sremska Mitrovica idealan za festivale ove vrste,” rekla je gospođa Mersedes Ruis Zapata.

Pomoćnik gradonačelnika, Srđan Kozlina, je rekao da je kultura življenja na našim prostorima nešto čime treba da se ponosimo, a da je baš “Srem Folk Fest” idealna prilika da pokažemo sve nase osobenosti, različitosti i multikulturalnost.

Srem Folk fest, pored toga što je internacionalni, ove godine postaje inetrkontinentalni, a samim tim Sremsk Mitrovica, kulturni centar Srbije.

Pored gostiju iz inostranstva na “Srem Folk Fest-u” učestvuje i četiri ansambla zemlje i grada domaćina, ansambl Mađarski KUD „Srem“, Ukrajinsko društvo“Kolomejka“, HKC „Srijem-Hrvatski dom“ i ansambl „Branko Radičević“.

U sreda 10. avgusta, u 11h učesnici će prisustvovati svečanom prijemu kod gradonačelnika Sr. Mitrovice i razmeniti poklone, dok je za 12h planiran obilazak muzeja Srema i Carske Palate.

U 19,30h ansambli iz Italije, Bosne i Hercegovine, Portugalije, Slovačke i Slovenije defilovaće kroz centar Sremske Mitrovice.

II festivalski koncert na Žitnom trgu zakazan je za 20,30h .
-Ansambli iz Bugarske, Meksika i Crne Gore gostuju u Rumi.

U četvrtak 11. avgusta u posle defilea kroz centar Sremske Mitrovice koji je zakazan za 19,30h, planirano je Veče Srpskog folklora , učrstvuju, KUD“Abrašević“Šabac, KUD „Gik Banat-Pionir“-Zrenjanin , KUD“Mladost“-Nova Pazova, „Crna gora“-Podgorica i „Branko Radičević“-Sr. Mitrovica.

III festivalski koncert na kom učestvuju svi ansambli počinje u 20,30h.

-Ansambli iz Bugarske i Meksika gostuju u Šidu a ansambli iz Slovačke, Portugalije, Slovenije i Italije gostuju u Rumi.
U petak 12. avgusta u 19,30h planiran je defile učesnika kroz centar Sremske Mitrovice, dok u 20,30h počinje IV festivalski koncert i zatvaranje festivala na kom učestvuju svi ansambli .

Subota, zadnji festivalski dan predviđen je za slobodne aktivnosti učesnika, kada će učesnici imati priliku da obiđu Gradsku plažu, odu na izlet do Beograda ili Novog Sada, posete Pravoslavne manastire na Fruskoj Gori, ili odu do Specijalnog rezervata prirode Zasavica.

Možda Vam se svidi i