Sremska Mitrovica – Količinski obim prometa od 1.736,14 tona, ostvaren tokom protekle nedelje u trgovanju preko „Produktne berze“ u Novom Sadu, uklapa se u više nego skromne nedeljne vrednosti ovog pokazatelja koje su registrovane tokom februara i marta ove godine i koje se kreću ispod granice od 1.800 tona robe nedeljno.

Ipak, procentualni porast u odnosu na prethodnu nedelju od 74,49 odsto može da bude znak laganog oživljavanja tržišta. Dinarska vrednost ostvarenog prometa je na nivou od 44.875.079,60 dinara i za 94,58 odsto je veća nego prethodne nedelje. Uzrok ovakvog odstupanja procentualnog porasta dinarskog, u odnosu na količinski obim prometa, nije porast cena poljoprivrednih proizvoda, nego podatak da tokom nedelje za nama nije bilo trgovanja pšenicom na terminskom tržištu (na zeleno).

Podsećamo da je njena cena prethodne nedelje iznosila 15,50 din/kg, bez PDV-a i da je istrgovanom količinom od 500 tona, znatno oborila ukupnu dinarsku vrednost prometa u prethodnoj nedelji. Svakako najznačajnija vest koja je obeležila proteklu nedelju, sa stanovišta tržišta žitarica, predstavlja Uredba Vlade Srbije o privremenom kvantitativnom ograničenju izvoza pšenice i brašna. Za sada se pomenuta Uredba nije znatnije reflektovala na domaće cene, ali treba sačekati još neko vreme, kako bi se doneo konačan stav o njenim rezultatima.

Za to vreme na Produktnoj berzi trgovano je prošlogodišnjom pšenicom u količini od 514,14 tona po prosečnoj ceni od 31,28 din/kg (28,96 din/kg, bez PDV-a), odnosno ona beleži blagi cenovni pad u odnosu na prethodnu nedelju za – 1,83 odsto. Veštački sušen prošlogodišnji kukuruz i dalje dominira u strukturi ukupnog prometa. Tokom protekle nedelje ovim artiklom trgovalo se u količini od 1.075 tona, po prosečnoj ceni od 21,51 din/kg (19,92 din/kg, bez PDV-a). Ovo je prva nedelja u ovoj kalendarskoj godini da je prosečna nedeljna cena kukuruza pala ispod nivoa od 20,00 din/kg, bez PDV-a. U odnosu na prethodnu nedelju ovaj artikal beleži neuporedivo veći cenovni pad u odnosu na tržište pšenice, odnosno isti iznosi – 4,51 odsto.

Sam kraj prethodne nedelje ukazivao je na pojavu tražnje za azotnim đubrivima. Na osnovu kalendarske atraktivnosti treba očekivati da se promet đubriva intenzivira.

You may also like