Sremska Mitrovica – U Briselu će danas biti otvorena Kancelarija Vojvodine, koja će se nalaziti u zgradi Misije Srbije pri Evropskoj uniji. Kancelarija je počela da radi 22. septembra, a svečano otvaranje zakazano je za danas zato što se u Briselu održava manifestacija „Open dejs“.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić je izjavio da predstavništvo u Briselu treba da pomogne u privlačenju investicija i sredstava iz fondova EU. Prema njegovima rečima ta kancelarija će pružati logistričku podršku firmama, gradovima i opštinama iz Vojvodine i predstavljati neku vrstu ambasade naše privrede u sedištu EU. „Kancelarija će, na taj način, biti servis našim privrednicima i omogućavati im više kontakata s kompanijama širom Evrope, ali i obezbeđivati da što više stranih firmi dođe na naše područje i započne biznis“, zaključio je Pajtić.

Na čelu kancelarije će biti direktor Fonda „Evropski poslovi“ Predrag Novikov, njemu će za početak pomagati Andrea Stajić (savetnica za odnose s javnošću FEP-a koja je završila Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih psolova Srbije), a broj zaposlenih će se vremenom povećavati shodno obimu posla. – Za otvaranje kancelarije postoji veliki interes drugih regionalnih predstavništava i evropskih institucija u Briselu. I očekujem da će preko 200 stranih predstavnika doći na svečano otvaranje, među kojima je veliki broj evropskih poslanika, predstavnika evropskih regija i Evropske komisije, što govori da Vojvodina već ima partnere u Briselu – ocenio je Novikov.

Iako je oko vojvođanske kancelarije u Brisleu bilo dosta polemike u javnosti, pa i optužbi da bi takav korak bio separatistički čin i pokušaj stvaranja države u državi, u međuvremenu su u potpuno drugačijoj atmosferi, lišenoj homofobije, sedište u Briselu dobili gradovi Niš i Kragujevac. Takve kancelarije ima već preko 300 evropskih gradova i regija.

You may also like