Sremska Mitrovica – Izvor – Večernje novine

Tužbe policije protiv tridesetak osumnjičenih za mućke prilikom privatizacije u Sremu
Ispektori za privredni kriminal, pri Policijskoj upravi u Sremskoj Mitrovici, priveli su kraju višemesečno “češljanje” privatizacije petnaestak najvećih preduzeća u Sremu, otvorivši mnoge nezakonite radnje. Kompletna dokumentacija sa krivičnim prijavama protiv tridesetak “uspešnih biznismena”, kako saznaju “Novosti”, podneta je mitrovačkom Okružnom tužilaštvu. Prva hapšenja, kako se očekuje, i veoma “zvučnih imena”, uslediće, doznajemo, već prvih dana naredne nedelje.
Skoro godinu dana, otkriva za “Novosti” izvor iz vrha policije, trajala je policijska akcija provere sumnjivih privatizacija u Sremu. Inspektori za privredni kriminal “pročešljali” su dokumentaciju petnaestak privatizovanih firmi. U ovoj, prvoj akciji – najavljuje se i nastavak – na udaru se našlo najviše preduzeća iz Sremske Mitrovice, Rume i Inđije. Uglavnom je reč o nekada najuspešnijim preduzećima, sa najvećim kapitalom i potencijalima, koja su posle privatizacije uništena. Oko 10.000 radnika zbog toga ostalo je bez posla, nisu im isplaćene zaostale plate, niti su ostvarili pravo na otpremnine.

Inspektorima nije bilo lako da otkriju sve lavirinte mućki, kojima su se služili “biznismeni” pri kupovini velikih preduzeća sa pozamašnim kapitalom, mada u džepovima nisu imali dovoljno novca ni za turu pića u kafani. Kupovina je bila najčešće po dobro razrađenom “burazerskom” receptu: ja – tebi ti – meni. I to uglavnom “za gotove reči”, samo papirološki, kako bi se zavarao trag stvarnom kupcu. Oni malo sebičniji, koji nisu želeli plen da dele sa drugima, osnivali su sestrinska preduzeća i međusobnim prebijanjem dugova, otkupljivali jedni od drugih za “tepsiju ribe”.

U svim mućkama, znatno je oštećena država, zbog nedovoljne kontrole Agencije za privatizaciju o tome šta se događalo posle prodaje fabrike. To su koristili kupci, tako što su jedni, oni “pošteniji”, isplatu rata za kupljenu fabriku plaćali tek pošto bi prodali neki deo pogona, ili mašine, te iste fabrike, dok su drugi u potpunosti “zaboravili” na obavezu plaćanja i čak, u međuvremenu, preprodali fabriku drugom.

“MITROSREM”, “MITROS”… PREMA saznanjima “Novosti”, najveće kriminalne radnje otkrivene su u tri privatizovana preduzeća iz oblasti poljoprivrede i prerađivačkih giganata. Mada nadležni još ne žele da saopšte koja su to preduzeća, nezvanično se pominje da bi u ovoj “turi” to mogli da budu “Mitrosrem”, “Mitros” i jedna firma iz Rume… U javnosti, se inače, ukazuje da bi na meti hapšenja mogli da budu kupci firmi u kojima se proteklih meseci štrajkovalo.

You may also like