Sremska Mitrovica – U 19.45 sati, 1999.godine pala je prva bomba NATO-a na Srbiju. Na današnji dan pre 12 godina počeli su vazdušni napadi, koji su trajali 78 dana i u kojima je, prema različitim procenama, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.
Polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja žrtava, sirenama i rečima sećanja širom zemlje danas se obeležava godišnjica od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.
U toku bombardovanja 1999. Godine u opštini Sremska Mitrovica poginulo je četiri pripadnika tadašnje VJ i jedna žena civil: Milenko Božić (1979) Miloje Jakovljević (1955) Željko Varga (1966) Zoran Veselić (1972) i Ljiljana Velikić (1960).
Ljiljana Velikić, civilna žrtva rata, poginula je u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”
Na spomen-ploču iznad arterske česme kod Sokolskog doma, s imenima stradalih u NATO bombardovanju, položeni su venci .
Vence su položili predstavnici opštine, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Socijalističke Partije Srbije. Prisutnim građanima u znak sećanja na pale žrtve bombardovanja obratio se zamenik gradonačelnika Srđan Kozlina.

You may also like