Sremska Mitrovica – Ukoliko se kojim slučajem proizvođači ili trgovci ne odreknu dela svoje zarade, sve cigarete će od 1. januara poskupeti linearno po 4 dinara po paklici.

Od tog datuma će specifična akciza na cigarete porasti sa 26 na 30 dinara, prenise agencije.

Kako je najavljeno, ovog puta iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata fabrike duvana Filip Moris Operejšen, stari spor oko akcizne politike između Vlade Srbije i dela duvandžija na čelu sa niškim proizvođačem ponovo će oživeti već ovih dana.

I to sindikalnom ofanzivom oslonjenom na pretnju da bi nezadovoljni proizvođači mogli ubuduće da se orijentišu isključivo na trgovinu umesto na proizvodnju.

„Mada su sva četiri proizvođača duvanskih proizvoda članovi Grupacije proizvođača i prerađivača duvana pri Privrednoj komori Srbije i dolaze na sastanke te grupacije, nisu tu iznosili svoje primedbe niti su se nama obraćali tim povodom, jer znaju oni kraći put, pa su i dosad imali direktne kontakte sa Vladom“, kaže Milan Kužnik iz Privredne komore Srbije.

Prema statističkim podacima vrednost prometa cigareta u prvih šest meseci ove godine je pala, iako su cene cigareta u avgustu u odnosu na decembar 2010. godine bile za 15,7 odsto skuplje. Teško je razlučiti da li se ovaj pad ima zahvaliti akciznoj politici ili novim zakonskim propisima o zabrani pušenja na javnom mestu.

Ipak, rečeno je u Ministarstvu finansija, prihodi države od akciza na cigarete porasli su tokom ove godine realno za 4,5 odsto „što je posledica između ostalog i povećanja nominalnih iznosa akciza na duvanske prerađevine krajem 2010. godine“.

Od januara do oktobra država je naplatila 51.855.470.000 dinara od akciza na duvanske prerađevine. Tokom cele prošle godine naplatila je oko 60,7 milijardi.

You may also like

1 komentar

Od 1. januara skuplje cigarete? : Mlad Grad 06.12.2011. - 10:32 am

[…] Ozon FM Radio / Pročitajte vest na sajtu izvora window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: "", status: true, cookie: true, xfbml: true}); […]

Komentari su zatvoreni.