Kako prenose agencije, poslanici republičkog parlamenta izjasniće se u ponedeljak, 28. februara, i o zahtevu predsednika Srbije Borisa Tadića da Skupština Srbije ponovo razmatra izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će se poslanici u ponedeljak, kada bi trebalo da glasaju o tačkama koje su na dnevnom redu prve vanredne sednice u 2011. godini, izjasniti i o zahtevu da ponovo razmatra izmene Zakona o PDV.

Predsednik Srbije je taj zakon vratio u skupštinsku proceduru poslednjeg dana 2010. godine, zbog neusklađenosti sa Zakonom o budžetu za 2011. godinu, a parlament je dužan, shodno Poslovniku o radu, da o vraćenom zakonu odlučuje na prvoj narednoj sednici.

Tadić je u obrazloženju odluke naveo da Zakon o budžetu za 2011. godinu predviđa da PDV na usluge smeštaja u hotelima, motelima, odmaralištima, domovima i kampovima iznosi osam odsto, dok je usvojenim izmenama on povišen na 18 odsto.

Prema Poslovniku, ukoliko Skupština Srbije odluči da ponovo glasa o zakonu koji je predsednik Republike vratio u proceduru zakon se donosi većinom od ukupnog broja poslanika.

Posle toga predsednik Skupštine Srbije ponovo izglasani zakon odmah dostavlja predsedniku Republike, radi proglašenja.

Ustav Srbije predviđa da predsednik Republike proglašava zakon u roku od 15 dana od dana izglasavanja zakona, odnosno najkasnije u roku od sedam dana ako je zakon donet po hitnom postupku.

Ukoliko predsednik Republike u Ustavom utvrđenom roku ne donese ukaz o proglašenju zakona, a o kome su se poslanici ponovo izjasnili, niti zahteva da Skupština Srbije ponovo glasa o njemu, zakon proglašava predsednik republičkog parlamenta.

You may also like