Blic
BEOGRAD – Direktor Republičke direkcije za robne rezerve Goran Tasić izjavio je danas u Beogradu da će prve isporuke šećera iz rezervi po ceni od 98 dinara za kilogram početi od srede naredne sedmice.Biće potrebno nedelju dana da šećer stigne do svih potrošača u Srbiji, rekao je Tasić, apelujući na građane da budu strpljivi.
„Nije lako sve to brzo uraditi, jer je veliki broj trgovaca i maloprodajnih objekata zainteresovano“, rekao je Tasić za Radio televiziju Srbije. Po odluci Vlade Srbije o intervenciji šećerom iz robnih rezervi ugovaranja će krenuti od ponedeljka, a prve isporuke u sredu.
„Srbija ima dovoljno šećera u rezervama“, rekao je Tasić, dodajući da je to razlog što se kreće u intervenciju.

Ministarstvo trgovine i usluga napravilo je prve spiskove zainteresovanih trgovaca za šećer iz Robnih rezervi, rekao je Tasić
„Ima oko 40 trgovinskih lanaca sa više stotina maloprodajnih objekata i trebaće nedelju dana da šećer stigne u svaki grad u Srbiji,“ , preciziro je Tasić.

Tasić je istakao da će svi zainteresovani (trgovci) šećer kupovati iz Robnih rezervi po jedinstvenoj ceni od 82,50 dinara, sa obavezom da u maloprodaji košta 98 dinara
Jeftiniji šećer je, po Tasiću, domaćeg porekla i biće vidno obeležen da potiče iz Republičke direkcije za robne rezerve.
Tasić je nestašiću šećera na rafovima i pored dobre proizvodne sezone objasnio time što je cena tog proizvoda u okruženju, u zemljama članicama Yone slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTE) viša nego u Srbiji, pa ga domaći proizvođači izvoze.

Vlada Srbije donela je 24. februara odluku o interventnoj prodaji šećera iz Robnih rezervi kako bi se predupredila nestašica šećera na tržištu.
Republička direkcija za robne rezerve će, na osnovu saglasnosti Vlade, interventno prodavati 3.000 tona mesečno belog šećera, i to u narednih pola godine, do stabilizacije tržišta.

You may also like