Sremska Mitrovica – Početkom narednog meseca potrošače u Srbiji očekuje novi talas poskupljenja – gasa, nekih prehrambenih proizvoda i kućne hemije.

Od 1. novembra gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega se očekuje i poskupljenje grejanja, iako toplane još zvanično nisu zatražile od lokalnih samouprava da im odobre više cene.

Ostaje da se vidi da li će od 1. novembra, kada stupaju na snagu nove cene gasa, građani plaćati i skuplje grejanja, izjavio je predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić, koji nije mogao da precizira da li će i za koliko grejanje poskupeti.

Prema proračunima, kubni metar gasa za domaćinstva koja greje „Srbijagas“, koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara.

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.

U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike.

Kako su trgovci rekli, na osnovu novih cenovnika dobijenih od dobavljača, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, pivo tri procenta, kiselo mleko četiri odsto.

Cene kućne hemije i kozmetike u narednom mesecu „skočiće“ od pet do 10 procenata.

Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a dobavljači višim cenama sirovina i povećanjem troškova proizvodnje.

Cene svežeg mesa i mesnih prerađevina, hleba, brašna, ulja i šećera ne bi trebalo da se menjaju na više.

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida izjavila je da je ta potrošačka organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja, jer je standard građana u Srbiji ionako nizak, plate miruju, a pritom i dalje veliki broj radnika ostaje bez posla.

„Svako poskupljenje najviše pogađa najsiromašnije“, istakla je Vida i napomenula da su pre nekoliko godina gotovo sva sela u Vojvodini uvodila gas, jer je to bio najjeftiniji i najčistiji vid grejanja da bi se kasnije ispostavilo da je gas skuplji od struje, uglja, drva.

Došli smo u situaciju da su potrošači imali mesečne račune za potrošeni gas i do 14.000 dinara, nisu bili u mogućnosti da ih plate, pa su ostajali bez instalacija, pomenula je predsednica CEPS-a.

Vida je rekla da ohrabruju najave iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje mesa, jaja, šećera, ulja, brašna.

Prema njenim rečima, u Srbiji čak 41 odsto porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 procenata kućnog budžeta.

Najnovije poskupljenje gasa za domaćinstva (10 odsto) i privredu (15 odsto) povećaće ukupnu inflaciju za 0,2 odsto i može biti izgovor za nova poskupljenja, upozorio je danas guverner Narodna banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić.

Šoškić je u izjavi televiziji B92 predočio da bi on svako poskupljenje roba i usluga javnih preduzeća uslovio racionalizacijom poslovanja u tim preduzećima.

Inflacija je trenutno 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine i u 2011. prvi put je jednocifrena, rekao je Šoškić i ponovio da je inflacija u silaznom trendu, jer će u narednim mesecima biti ispoljen uticaj baze koji će dovesti do daljeg pada inflacije.

„Inflacija će sigurno biti jednocifrena do kraja godine i niža od sadašnje“, naglasio je Šoškić.

Komentarišući zaduživanje zemlje, Šoškić je objasnio da Srbija, prema kriterijumu iz Mastrihta koji važi za zemlje EU, i dalje ima javni dug koji je ispod 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ne ulazi u kategoriju prezaduženih zemalja.

Šoškić je kazao da ukoliko bi javni dug i dalje rastao i prešao granicu od 45 odsto BDP, međunarodne finansijske institucije bi automatski, bez odlaganja, podigle cenu kredita prema našoj zemlji, jer bi Srbiju okarakterisali kao nedoraslu da na vreme izmiruje svoje obaveze.

Šoškić je podsetio da je Zakonom o budžetskom sistemu ograničen nivo zaduživanja naše zemlje, a od daljeg nerazumnog zaduživanja štite nas i Vlada Srbije, NBS, Fiskalni savet i MMF.

U odgovoru na pitanje da li postoji opasnost od prevelikog rasta javne potrošnje u vreme predizborne kampanje, Šoškić je rekao da se to neće desiti, jer će u budžetu za 2012. godinu, kao i do sada, biti jasno definisani i prihodi i rashodi državne kase, a uloga Fiskalnog saveta je da kontroliše i ukazuje na poštovanje fiskalnih pravila, odnosno da ukaže na preveliko zahvatanje iz državne kase.

You may also like