Ništa od elektronskog dnevnika

Sremska Mitrovica – Centralizovana školska baza podataka i sistem za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika izgleda neće zaživeti, jer je povernik za zaštitu podataka o ličnosti utvrdio da je projekat započet u suprotnosti sa zakonom.
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti doneo je rešenje kojim je zabranio dalju obradu podataka o ličnosti u okviru tzv. „Centralizovane školske baze podataka i sistema za obaveštavanje roditelja o uspehu učenika”, piše na sajtu poverenik.rs.

Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje AP Vojvodine i WDV Soft d.o.o. naloženo je da odmah po prijemu rešenja zatvore sve pristupe bazi podataka iz lokalnih i spoljnih mreža a da u roku od 10 dana od prijema rešenja brišu iz navedene baze podataka podatke o ličnosti za ukupno 200.271 lice (učenika, roditelja, nastavnog i vannastavnog osoblja).

Pokrajinske vlasti su na osnovu rešenja poverenika, Rodoljuba Šabića, škole obavestile o gašenju projekta, te započele ukidanje pristupa bazi.
Po ranijem pisanjima štampe, firma „WDW Soft“ pobedila je na konkursu iako u to vreme uopšte nije ni postojala, niti je bila registrovana u Srbiji. Takozvani pozivni konkurs bio je prošlog juna, a firma je registrovana tek naknadno, pošto je dobila posao.

Za sada ostaje nejasno kako su pokrajinske vlasti višemilionski vredan posao mogle dati firmi koja u momentu dobijanja posla nije postojala.
To bi mogli biti poznato nakon reakcije tužilaštva, koje je upoznato sa celim slučajem, a koje bi trebalo da utvrdi da li je reč o nameštanju konkursa.

You May Also Like