Sremska Mitrovica – Prema podacima Nacionalne službe zapošljavanja- Filijala Sremska Mitrovica, na gradskom području Sremska Mitrovica, stalno se smanjuje broj zaposlenih, a raste broj onih koji traže posao.

Krajem oktobra 2004. ovde je bilo 18.186 zaposlenih, dok ih je sada tri hiljade manje. Na kraju prošle godine, na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja bilo je 6.514 lica, dok ih je sada 400 više.

Stopa nezaposlenosti je u stalnom porastu. U oktobru 2009. iznosila je 26,1, da bi iduće godine porasla na 28 odsto. Prema najnovijim podacima, stopa nezaposlenosti na gradskom području Sremska Mitrovica sada iznosi 29.41 odsto.

Iz firmi koje su otišle u stečaj, kao što su Matroz, Šećerana, ili Mitrovačka industrija ventila, umesto najavljene obnove proizvodnje, izvlače se mašine ili se čitavi pogoni seku i prodaju kao sekundarna sirovina.

Strane investicije, ako se izuzme Iton, nedovoljne su da bi se ublažila nezaposlenost. Prošle godine jedina ozbiljnija investicija bila je livnica Sirmijum stil (Sirmium stell), izgrađena italijanskim kapitalom, u kojoj je posao dobilo više od 200 radnika.

Sada se najveće nade polažu u takođe italijansku kompaniju Lames s.p.a., koja će ovde proizvoditi podizače za automobilska stakla. Na probni rad primljeno je 50 radnika, ali hala te kompanije u industrijskoj zoni Sever tek treba da se gradi i imaće 250 zaposlenih.

Kolike su razmere nezaposlenosti govori i podatak da je za ovih 50 radnih mesta konkurisalo gotovo hiljadu onih koji čekaju na posao.

You may also like