Sremska Mitrovica – Održivi razvoj obaveza je svih građana jer treba da ostave planetu u boljem stanju od onog u kojem su je zatekli. To je i ekonomska šansa, jer samo od reciklaže Srbija godišnje može da ostvari približno 100.000 evra. U Srbiji se reciklira samo 12 odsto otpada, dok u Evropskoj uniji to iznosi približno 60 odsto.
U ponedeljak počinje i Evropska Nedelja Održivog Razvoja .
Evropska Nedelja Održivog Razvoja (The EU Sustainable Energy Week-EUSEW) je inicirana od strane Evropske Komisije još 2005. godine i predstavlja najbitniji događaj u okviru Kampanje za Energetski Održivu Evropu (Sustainable Energy Europe Campaign) koja promoviše obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. Evropske institucije, koje podržavaju Kampanju za Energetski Održivu Evropu, kao i ostali važni činioci iz oblasti energetike, organizovaće niz događaja u Briselu za vreme trajanja Evropske Nedelje Održivog Razvoja. Jedan od njih je i trodnevna konferencija posvećena energetskoj politici, u organiciji Evropske Komisije, u periodu od 12. do 14. aprila 2011.
Pored toga, u periodu od 11. do 15. aprila 2011.godine, organizovaće se stotine događaja u svim delovima Evrope, koji imaju za cilj da prezentuju primere iz prakse, promovišu i razmene iskustva iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. U Danima energije može se predstaviti svaki događaj koji ima za cilj da promoviše energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, u organizaciji lokalnih i regionalnih vlasti, kompanija, univerziteta i ostalih organizacija i sl.

You may also like