Sremska Mitrovica – Poljoprivrednici iz Sremske Mitrovice i danas nastavljaju sa blokadom puta u selu Kuzmin.

Jučerašnji plan poljoprivrednika da posle blokade puta u Kuzminu učine to i na graničnom prelazu Sremska rača ili naplatnoj rampi kod sela Kuzmin, zbog dobre saradnje sa policijom i najavljenih razgovora sa ministrom pomeren je za danas.

Ratari koji već četvrti dan traktorima blokiraju puteve po Vojvodini nisu zadovoljni ishodom dosadašnjih pregovora sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem.
Oni traže novi susret s pokrajinskim premijerom Bojanom Pajtićem kako bi im on omogućio susret s predsednikom Tadićem.
Mitrovački ratari posle blokiranja vitalnih saobraćajnica u ovom delu Srema, kao što je put u Laćarku i Kuzminu svoje ne zadovoljstvo su iskazali i noćenjem ispred zgrade Opštine Sremska Mitrovica.
Ratari i danas blokadom puta u Kuzminu izražavaju svoje nezadovoljstvo, i kažu da će nastaviti sa štrajkačkim aktivnostima sve do potpunog ispunjenja njihovih uslova:
1. Subvencije od 14000 dinara po hektaru za sva registrovana gazdinstva do 100 hektara , a gazdinstva manja od 10 hektara da se oslobode PIO obaveze.
2. Ukidanje uredbe o zabrani izvoza pšenice.
3. Zabrana prodaje obradive zemlje stranim državljanima.
4. Ukidanje obavezne registracije traktora i poljoprivredne mehanizacije svake godine.
5. Povraćaj refakcije za 100 litara euro dizel goriva po hektaru.
6. Povraćaj materijalnih sredstava od 40 % za kupljene traktore i poljoprivrednu mehanizaciju.

Nezadovoljni poljoprivrednici zahtevaju da se donese dugoročna strategija razvoja poljoprivrede, da se uredbe za 2012 godinu donesu do jesenje setve, tačnije do 01.oktobra 2011 godine, kao i da se stočarima, kojima je uredba doneta, isvršava uredna isplata.

You may also like