Sremska Mitrovica – U kalendaru javnog zdravlja, mart je mesec borbe protiv raka.
U Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica, mesec borbe protiv raka obeležiće se nizom aktivnosti koje će se sprovesti u saradnji sa preventivnim centrima Domova zdravlja iz Sremskog okruga. Ideja da se ceo mesec posveti borbi protiv raka ima za cilj smanjenje broja obolelih i broja umrlih od malignih oboljenja a on može biti postignut razvijanjem svesti o ličnoj odgovornosti za sopstveno zdravlje i edukacijom o značaju redovnih preventivnih pregleda. Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju da se u našoj zemlji u proseku godišnje dijagnostikuje preko 33 000 novih slučajeva malignih tumora i oko 21 000 ljudi koji umru od raka.
Rak je druga bolest po učestalosti bolesti u Srbiji a najčesće vrste raka su: rak dojke i grlića materice kod žena, rak pluća i rak prostate kod muškaraca i rak debelog creva i rektuma koji zahvata podjednako i muškarce i žene.
Ranim otkrivanjem malignih tumora povećava se mogućnost potpunog izlečenja, povečanje kvalitete života kao i produžetak života obolele osobe i zbog toga se akcentuje na preventivnim pregledima.
Iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti podsećaju i to da svako može smanjiti sopstveni rizik da oboli od ove bolesti ako se pravilno i zdravo hrani, prestane da puši, smanji konzumiranje alkoholnih pića, vodi računa o telesnoj težini, ukoliko je fizički aktivan a posebno treba obratiti pažnju u radu sa kancerogenim materijama kao i neumerenom izlaganju suncu.

You may also like