Sremska Mitrovica – U agustu prošle godine počela je izrada Master plana održivog razvoja Nacionalnog parka „Fruška gora“.
Stručnjaci koji su odabrani da definišu dokument o utvrđivanju Master plana, do kraja godine su definisali ovaj dokument, te se sada intezivno radi na izradi Master plana koji treba da bude gotov do kraja juna 2011 .

Obuhvat Master plana je određen Prostornim planom područja posebne namene Fruške Gore do 2022. godine, gdje su uvršteni delovi teritorija sedam opština: Inđija, Irig, Ruma, Šid, Bačka Palanka, Beočin i Sremski Karlovci i delovi teritorija dva grada Sremska Mitrovica i Novi Sad – Petrovaradin.

Kroz master-plan će se obezbediti maksimalna zaštita svih vrednosti i ekološka održivost, ali i razvoj šumarstva, lovstva, ribarstva, pčelarstva, poljoproprivrede i, posebno, eko-turizma.Plan je I da jedno od najlepših izletišta na Fruškoj gori, Letenka, dobije novi sjaj. Upravni odbor Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, preko Pokrajinskog zavoda za sport, izdvojio je 65.miliona dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju i rekonstrukciju Omladinskog naselja “Letenka”.
Skupština grada Sremske Mitrovice pre dve godine donela je program za izradu plana detaljne regulacije lokaliteta Letenka. Iste godine izrađena je i procena izvodljivosti sa idejno-programskim rešenjima kompleksa “Letenka”.
JP “Zavod za uranizam Vojvodine” izradilo je plan detaljne regulacije, a Skupština grada Sremska Mitrovica ga usvojila.
U okviru aktivnosti tima eksperata u izradi Master plana je i saradnja sa opstinškim lokalnim samoupravama kojima su prosleđena pitanja vezana za trenutno stanje u opštinama na osnovu kojih će se izraditi pregled trenutnog stanja.
Oblast pčelarstva je jedan od segmenata koji se obrađuje u okviru Master plana.Opština Sremska Mitrovica u ovoj oblasti ima saradnju sa nezaposlenim osobama, međutim spremnost da se oformi pčelinjak je veoma mala.Oni koji se već bave pčelarstvom su spremni na izgradnju novih i poboljšanje starih pčelinjaka.

U Oblasti povrtarstva opština Sremska Mitrovica ima agrarni proračun iz kojeg se finansira organska poljoprivreda i u opštini postoji spremnost da se iz njega finansira razvoj multifunkcionalne organske poljoprivrede jer su u narednom peridu spremni saradjivati u izgradnji fabrike za preradu povća i voća i distributivnog centra.
U opštini ima zemljišta koje se ne obrađuje, u površini od 10-15 ha koje bi se mogle ustupiti proizivođačima za organsku proizvodnju.
Ono sto je prioritet u Sremskoj Mitrovici je oblast poljskih puteva.Put Manđelos – Čalma je opeterćen atarskim saobraćajem i zahteva dobro održavanje ili izgradnju tvrde podloge.Takođe za javne saobraćajnice Laćarak-Sremska Rača, Laćarak – Divoš, Sremska Mitrovica-Ležimir, Sremska Mitrovica-Veliki Radinci, Sremska Mitrovica-Šašinci-Jarak, Mačvanska Mitrovica-Radenković, Mačvanska Mitrovica-Ravnje, Mačvanska Mitrovica-Drenovac-Šabac potrebno je izgraditi priključak sa tvrdom podlogom.
Prošle godine su Mesne zajednice po konkursu od AP Vojvodine dobile 10. miliona dinara za održavanje ovih puteva, a Grad Sremska Mitrovica već treću godinu za redom u Budžetu izdvaja sredstva u iznosu od 15.milona dinara za ove namene.

Po misljenju uprave Grada u narednom periodu, Specijalni rezervat prirode „Zasavica”, proizvodi od mangulica, sremski kulen i kobasica ima potencijal da postane brend.

Prva radna verzija „Master plana održivog razvoja Fruške Gore“ biće realizovana do 31. marta ove godine.
Pocetak praktične realizacije Master plana očekuje se od januara 2012. godine.

Možda Vam se svidi i