Sremska Mitrovica – Sva javna preduzeća u oblasti energetike spremna su da obezbede dovoljno električne energije, prirodnog gasa i toplotne energije za grejnu sezonu. Problemi su mogući u toplanama i ako se pojave povećaće potrošnju struje i dodatno opteretiti mrežu, što bi moglo da izazove kratkotrajne prekide u snabdevanju građana.

Temperatura juče u skoro celoj Srbiji nije prešla deseti podeljak, pa su građani testirali grejanje u stanovima. Zasad nema većih problema, a nadležni u javnim preduzećima poručuju da će domaćinstva biti topla. U Elektroprivredi Srbije kažu da je prosečna dnevna potrošnja u prvih deset dana novembra oko 104 miliona kilovat-sati i kada se uporedi sa ranijim prosekom za ovaj mesec veća je 1,5 odsto. Rast je, kako objašnjavaju, posledica prelaska dela potrošača sa gasa na struju.

– Iako se elektrane suočavaju sa sušom koja traje već više meseci, sistem je stabilan. Manjak proizvodnje iz hidroelektrana nadoknađuju termoelektrane – ističu u Elektroprivredi i dodaju da je ovih dana neophodan i uvoz oko 5,7 miliona kilovat-sati dnevno koji je, po planu, počeo 21. oktobra.

Elektroprivreda će, kako naglašavaju u ovom preduzeću, i u narednom periodu nastaviti sa stabilnim i redovnim snabdevanjem kupaca, a eventualni kvarovi na mreži usled povećane potrošnje biće otklonjeni u najkraćem roku.

Struja iz elektrana EPS-a i iz uvoza do građana stiže prenosnim sistemom Elektromreže Srbije (EMS). Milan Vujičić, PR EMS-a, kaže za da uprkos činjenici da je prosečna starost transformatora veća od 20 godina, sistem radi stabilno i sigurnost snabdevanja ne dolazi u pitanje. To je omogućeno, kako navodi, kvalitetno obavljenim remontima i povećanom aktivnošću svih zaposlenih pred grejnu sezonu.

You may also like