Sremska Mitrovica – Zbog poskupljenja gasa broj korisnika ovog energenta smanjio se za najmanje 1.275. Mesečni račun za grejanje na struju manji za oko 2.600 dinara nego za gas.

Poskupljenje gasa za 10 odsto na početku sezone mnoga domaćinstva će nagnati da promene način grejanja. Dok se porodice koje žive u kućama često okreću ka drvima i uglju, sve veći je broj onih koji će ove zime domove grejati na struju. Jer, računica pokazuje da će domaćinstva korišćenjem TA peći mesečno tako moći da uštede oko 2.600 dinara, umesto da troše gas.

Sa rastom cene gasa od 1. novembra, sve veći broj porodica u Srbiji odlučuje se da promeni način grejanja. Jer, domaćinstva koja TA peći pune tokom noći, mesečno moraju da izdvoje oko 6.900 dinara, dok je za zagrevanje doma od 60 kvadrata na gas potrebno blizu 9.500 dinara.

– Mnogi se zbog relativno niske cene struje odlučuju da ostale energente zamene kilovatima – kažu u Elektroprivredi Srbije. – Gotovo svake zime obaraju se rekordi u potrošnji struje, pa je EPS postao toplana za skoro celu zemlju.

Prema podacima Agencije za energetiku, 240.725 domaćinstava u Srbiji priključeno je na gasnu mrežu, a pre samo dve godine ovaj energent trošio se u 242.000 kuća i stanova. U ovom periodu, gasna mreža u Srbiji se širila, što je donelo nove potrošače, ali se zbog visoke cene i niskog standarda ukupan broj korisnika smanjio za 1.275.

Zbog veće cene gasa, i ove godine mnogi potrošači mogli bi da odustanu od korišćenja ovog energenta. Raskid ugovora sa distributerom je besplatan, a glavi uslov je da sva dugovanja potrošača budu svedena na nulu. Ako domaćinstvo ponovo želi da se vrati na mrežu, a već ima izvedene instalacije, treba distributeru da plati naknadu između 3.000 i 5.000 dinara.

Stručnjaci napominju da je grejanje na TA peći vrlo povoljno, ali samo ako se one pune tokom noći, po jeftinoj tarifi.

– Grejanje na struju isplati se samo za grejna tela koja akumuliraju toplotu – objašnjavaju stručnjaci. – Mnogi se zavaravaju da kaloriferi i grejalice mogu da im donesu uštedu, jer na kraju plate znatno veće račune. Zato što TA peći, kada su ugašene, tokom celog dana isijavaju toplotu, dok prostorije počinju da se hlade čim grejalica prestane da radi.

You may also like