Sremska Mitrovica – PREDSTAVNICI četiri sindikata prosvetnih radnika nisu postigli dogovor sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom prosvete Žarkom Obradovićem, tako da će u petak početi generalni štrajk u svim školama u Srbiji. U saopštenju iz vladine Kancelarije za saradnju s medijima koje je izdato nakon sastanka, navedeno je da Vlada Srbije razume položaj zaposlenih u prosveti, ali da smatra da se teret krize mora ravnomerno raspoređivati i da bi ispunjenje svih zahteva sindikata izazvalo haos u ekonomiji zemlje koji bi imao nesagledive posledice.Vlada je predložila sindikatima da se, u cilju unapređivanja materijalnog položaja zaposlenih u prosveti tokom godine isplate jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu, kao i zaostale otpremnine zaposlenima iz osnovnog i srednjeg obrazovanja. Nadležni smatraju da su zahtevi pojedinih sindikata za dodatnih 20 milijardi dinara nerealni i da bi njihovo ispunjavanje dovelo do enormnog povećanja javne potrošnje, makroekonomske nestabilnosti i rasta inflacije.
Protest u školama članicama ”Nezavisnosti” nastavljen je i u sredu, pa su prema podacima ovog sindikata časovi bili skraćeni u 279 škola.
U pregovorima su učestvovali predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata Nezavisnost, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije koji deluju ujedinjeno sutra definitivno stupaju u totalnu obustavu rada. Četvrti reprezentativni Sindikat obrazovanja Srbije će protestovati skraćenjem časova na 30 minuta, najavili su sindikalci.

You may also like