Sremska Mitrovica – Svetska služba BBC-a saopštila je da će zatvoriti srpsku sekciju.
– mere štednje su posledica vladinog rebalansa budžeta –

Saopštenje je izdato u sredu 26.januara 2011. nakon sveobuhvatnog odgovora koji je BBC dao na smanjenje budžetskih sredstava od strane Forin ofisa.

Svetska služba BBC-a će sprovesti korenite promene kako bi ostvarila uštedu od 16% koja proističe iz rebalansa budžeta koji je britanska vlada usvojila oktobra prošle godine.

Svetska služba BBC-a najavljuje da će sprovesti uštedu od 20% sredstava tokom tri naredne godine kako bi se postigla ukupna ušteda od 16% i pokrio neizbežni rast troškova. To se svodi na godišnju uštedu od 46 miliona funti do aprila 2014. kada Svetska služba prestaje da bude finansirana iz budžeta i prelazi na finansiranje iz TV pretplate.

U prvoj godini, počev od aprila 2011. Svetska služba BBC-a će ostvariti uštedu od 19 miliona funti u okviru ukupnih ovogodišnjih troškova koji iznose 236,7 miliona funti (2010/11).

Promene podrazumevaju:

– Potpuno zatvaranje pet jezičkih redakcija: albanske, makedonske, portugalske za Afriku i srpske, kao i zatvaranje programa na engleskom za Karibe.
– Ukidanje radio programa na sedam jezika, ujedno orijentišući te službe na distribuciju programa putem interneta i novih medija. Reč je o programima na azerbejdžanskom, mandarinskom kineskom (radio programi na kineskom kantonskom ostaju), ruskom (izuzev nekoliko emisija koje će ići samo putem interneta), španskom za Kubu, turskom, vijetnamskom i ukrajinskom.
– Postepeno smanjivanje distribucije preostalih radio programa putem kratkih i srednjih talasa.

Piter Horoks, Direktor BBC Global njuza izjavio je: „Ovo je težak dan za Svetsku službu BBC-a i 180 miliona ljudi širom sveta koji svake sedmice prate programe BBC-a. Rezove koje činimo nismo želeli. Međutim smanjenje budžeta je toliko da na drugi način nismo mogli da dostignemo zahtevane nivoe uštede.“

„ Ono što se neće promeniti jeste volja BBC-a da i dalje ostane institucija koja obezbeđuje uređivački nezavisne i visoko kvalitetne svetske vesti u koje se može verovati. Mi ćemo najširoj svetskoj javnosti i dalje pružati stručnost, sadržaj i način razmišljanja svojstvene BBC-u.“

Svetska služba BBC-a namerava da uvede mere štednje i u drugim delovima kuće, posebno u pomoćnim službama gde će one biti na nivou od 33%.

Očekuje se da će tokom naredne godine biti zatvoreno ukupno 480 radnih mesta.

Kada 2014./15. Svetska služba BBC-a bude prelazila na finansiranje preko pretplate očekuje se da će ukupan broj ukinutih radnih mesta doseći 650. U međuvremenu će biti otvorena neka nova radna mesta.

Promene koje se uvode ove godine izazvaće će najverovatnije smanjenje, za više od 30 miliona, broja korisnika BBC-ih programa koji sada iznosi 180 miliona nedeljno.
BBC World Service je trenutno međunarodni multimedijski emiter za isporuku na 32 jezika : albanski, arapski, Azeri, bengalski, burmanski, kantonski, engleski, engleski za Afriku, engleski za Karibima, francuska riječ za Afriku, hausa, Hindski, Indonezijski , kinyarwanda / Kirundi, Kirgistana, Makedonije, mandarinski, nepalski, pašto, perzijski, portugalski za Afriku, portugalski za Brazil, ruski, srpski, Sinhala, somalijski, španjolski za Latinsku Ameriku, svahili, Tamil, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, i vijetnamski.

Radio Ozon je emitovao od 2008.godine program BBC radija od 6.00 do 6.30 sati.

You may also like