Borovica izvlači kamen i sa Orlovog bojišta?

Sremska Mitrovica – Nakon naizgled lepe vesti o rekultivaciji kopa Orlovo bojište, pojavile su se sumnje da firma „Putevi“ iz Sremske Mitrovice iz ovog kamenoloma, umesto ispitivanja, izvlači rudno bogatstvo Nacionalnog parka Fruška gora.

Firmu je 2008. godine za 171 milion dinara kupio poznati biznismen Dušan Borovica koji, međutim, za Radio 021 tvrdi da je on samo licitirao za izvesnu ženu iz Rume, koja je vlasnica pomenutog preduzeća.

„U redu, vi imate tu informaciju, koja je tačna, ali to preduzeće je u međuvremenu izašlo, tačnije nije ni bilo u mom vlasništvu. Ja sam samo licitirao za jednu gospođu koja je to preduzeće kupila“, navodi ovaj biznismen.

Borovica tvrdi da se o poslovanju preduzeća za koje je licitirao informisao tek nakon što je njegovo ime povezano sa eksploatacijom kopa na Paragovu. Prema njegovim saznanjima, firma „Putevi“ ima svu potrebnu dokumentaciju za eksploataciju rudnog bogatstva Orlovog bojišta i u tome ne vidi nikakav problem.

„Oni zakonito izvlače kamen, jer su uredno dobili papir za rehabilitaciju tog kopa. Kako sam saznao, pokrajinski šumski i rudarski inspektori su bili na terenu i potvrdili da ta firma ima svu potrebnu dokumentaciju za vađenje rude sa Orlovog bojišta“, kaže Borovica, iako je na ovom mestu eksploatacija prirodnog bogastva zakonom zabranjena s obzirom na to da je deo nacionalnog parka.

„Putevi“ iz Sremske Mitrovice se u Agenciji za privredne registre vode kao otvoreno akcionarsko društvo čiji su zastupnici Nada Zmijanac i Petar Isaković. Prema informacijama do kojih je došao Radio 021, Zmijančeva je supruga poznatog biznismena, dok je Isaković, glavni menadžer u njegovoj firmi „Borovica transport“. U kupoprodajnom ugovoru nalazi se i paragraf prema kome je Zmijančeva svog supruga ovlastila da preuzme upravljačku funkciju u preduzeću kada god to poželi.

U rukovodstvima sličnih preduzeća koje Borovica formalno ne vodi smenjuju se imena članova njegove porodice i saradnika, pa se pored supruge, često pojavljuju se imena njegovih sinova Vukašina i Vanje. U Upravnom odboru „Puteva“, na primer, našlo se mesta i za direktora Borovicine „Dunav grupe“ Mašana Ercegovića.

Izvor

You May Also Like