Sremska Mitrovica – Svim osnovnim školama u Srbiji do 1. septembra biće dostavljeni besplatni udžbenici za đake prva tri razreda, a besplatne školske knjige spremne su i za učenike koji nastavu pohađaju na jezicima nacionalnih manjina.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović rekao je da je ove školske godine projektom besplatnih školskih udžbenika obuhvaćeno oko 228.000 đaka, a naredne školske godine projekat bi trebalo da bude proširen i na učenike četvrtog razreda osnovnih škola.

Ipak, i ove godine neke jedinice lokalne samouprave pomogle su da, osim za prva tri razreda, budu obezbeđeni dodatni besplatni udžbenici za druge razrede.

U Beogradu će besplatne školske knjige dobiti svi osnovci. Izvršno veće Vojvodine takođe će obezbediti besplatne udžbenike i za druge razrede osim za prva tri. U spisak kompleta besplatnih udžbenika unete su i knjige za đake sa posebnim potrebama.

Za besplatne udžbenike ove školske godine izdvojeno je 743 miliona dinara.

Svaka škola formiraće komisiju koja će voditi računa i „zadužiti“ roditelje prilikom preuzimanja besplatnih udžbenika. Ukoliko se zbog lošijeg kvaliteta udžbenik ošteti pre kraja školske godine, izdavači su dužni da ga zamene.

Predstavnici izdavačkih kuća koje su učestvovale u projektu besplatnih udžbenika potvrdili su da su oni na vreme završili svoj deo posla i odštampali udžbenike koji će biti u školama do 1. septembra.

Kada je reči o cenama udžbeničkih kompleta koji nisu obuhvaćeni projektom besplatnih udžbenika, izdavači navode da se cene razlikuju zavisno od razreda i broja knjiga u kompletu. Prosečna cena udžbenika Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je između 450 i 550 dinara, a udžbenički kompleti koštaju od 4.000 do 9.000 dinara.

You may also like