Žarište kuge svinja utvrđeno je na farmi u mestu Veliki Radinci kod Sremske Mitrovice, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, ukazavši da se mogu zaraziti divlje i domaće svinje, ali ne druge životinje i ljudi.
Veterinarska inspekcija je blokirala farmu odmah po utvrđivanju sumnje na bolest, a u toku je analiza da bi se utvrdio izvor bolesti i eventualno postojanje nekog novog žarišta.
Klasična kuga svinja potvrđena je u naučnim institutima za veterinarstvo u Beogradu i Novom Sadu.
Protiv vlasnika svinja i veterinarskih organizacija koje nisu poštovali propisane mere i time doprineli širenju klasične kuge svinja i pojavi ekonomskih i drugih šteta, preduzeće se najoštrije, zakonom propisane mere, kaže se u saopštenju.

Formiran je lokalni krizni štab kojim rukovodi šef odseka veterinarske inspekcije Uprave za veterinu uz prisustvo predstavnika opštine Sremska Mitrovica, MUP-a iz Sremske Mitrovice, veterinarskih inspektora i veterinara iz ovlašćenih veterinarskih stanica.

„Na tu bolest su prijemčive isključivo svinje, domaće i divlje, i od nje ne mogu oboleti druge životinje i ljudi. Meso obolelih životinja nije za ljudsku upotrebu, a sve obolele i sumnjive životinje moraju se uništiti uz sprovođenje svih higijenskih i sanitarnih mera, uključujući i neškodljivo uklanjanje leševa“, piše u saopštenju.

You may also like