Vodostaj Save kod Šapca raste i dalje su na snazi vanredne mere odbrane od poplava, u selu Provo ojačan je nasip i preventivno evakuisana stoka, preneo je jutros RTS.

Vanredne mere odbrane od poplava uvedene su danas na čitavoj deonici nasipa na Savi u dužini od 77 kilometara – od Jamene do Hrtkovaca – o čijem održavanju brine Vodoprivredno preduzeće „Sava“ u Sremskoj Mitrovici. Na ovom delu Save, vanredne mere odbrane uvode se pri vodostaju od 750 santimatara.

Jutros je ovde izmeren vodostaj od 756 santimetara, a meri se svaka tri sata. Vodostaj Save ovde je i dalje u blagom porastu i u 10 sati izmeren je nivo od 758 santimetara. Ovaj deo nasipa smtra se izuzetno pouzdanim, s obzirom na to da je njegova rekonstrukcija obavljena uzimajući u obzir najviši vodostaj u toku sto godina.
Jedina krizna tačka na nasipu u Laćarku je sanirana u subotu popodne, tako da ni ovom selu ne preti izlivanje Save.

Od nedelje su na snazi vanredne mere od poplave na deonici nasipa od Jamene do Laćarka. Kod Hrtkovaca, gde na 2,2 kilometra nije izvršena rekonstrukcija nasipa, vanredne mere od poplave uvedene su u isto vreme kada i kod Šapca. Pod vodom su sva vikend-naselja i salaši, koji se nalaze u nebranjenom delu nasipa, kao i mitrovački ugostiteljski objekti “Rubin” i “Štuka”.

You may also like